Космическият кораб Старлайнър на Боинг е по-скъп не само от Крю Драгън, но и от Союз

1
168
Добави коментар
redbul80
redbul80

15 ноември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Американският пилотиран космически кораб „Старлайнър“ на Боинг започна своите изпитателни полети на 4-ти ноември, когато за пръв път тества спасителните си системи, а сега инженерите го подготвят за нова мисия до Международната космическа станция (МКС) през декември. На фона на това положително развитие от технологична гледна точка пристигна и една не особено добра новина. НАСА публикува доклад, който ни дава първата подробна информация какви ще са цените за изпращането на астронавти на новите американски кораби. „Старлайнър“ се оказва по-скъп не само от „Крю Драгън“ на СпейсЕкс, но и от руския „Союз“! 

Напомням на читателите, че американците загубиха способността си да пращат астронавти до МКС през 2011 година, когато бяха пенсионирани космическите совалки. Вместо това НАСА плаща на Русия да извозва астронавтите на борда на космическите кораби „Союз“, като цената за едно астронавтско място възлиза на $84 милиона. Агенцията бе избрала Боинг и СпейсЕкс да разработят нови космически кораби, с които САЩ не само трябваха да скъсат зависимостта си от Русия, но да се осигури по-евтина алтернатива.

Засега обаче се оказва, че само СпейсЕкс дават такава бюджетна алтернатива. Едно място на борда на „Крю Драгън“ възлиза на $55 милиона – много по-малко в сравнение със „Союз“. Не така стоят нещата със „Старлайнър“ – НАСА ще вади $90 мииона всеки път, когато иска да изпрати астронавт в космоса с кораба на Боинг.

Разбира се, винаги сме знаели, че Боинг е стара компания, бюрократизирана и поради това нейният космически кораб ще е по-скъп. Все пак Боинг получиха и повече пари за създаването на „Старлайнър“ – $4.2 милиарда, докато СпейсЕкс взеха само $3.1 милиарда.

Но не само това – оказа се, че от НАСА са се съгласили да дадат допълнителни $287.2 милиона на Боинг, за да предотвратят вероятни отлагания между третата и шестата пилотирана мисия. Финансовата инжекция послужила и за допълнителна гаранция, че агенцията ще продължи да използва услугите на Боинг за превоз на астронавти. Подобна парична помощ не е била оказана на СпейсЕкс, независимо че през последните месеци и години компанията също се сблъска с трудности и претърпя отлагания.

СпейсЕкс и Боинг се готвят за поредните си изпитателни полети на „Крю Драгън“ и „Старлайнър“, които са предвидени за декември. В рамките на полета на „Крю Драгън“ ще бъде тествана спасителната система, а „Старлайнър“ ще извърши дебютно скачване с МКС в роботизиран режим.

Ако тези полети бъдат успешни, превозите на хора ще могат да започнат. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/