Как шоубизнеса помага за създаването на Google Images

3
214
Добави коментар
blacksnoopy
blacksnoopy

Преди време си бяхме говорили как Playboy помага за създаването на JPEG, най-разпространения формат за дигитални снимки, от които имаме огромни количества на телефоните и компютрите си.

Днес ще си поговорим отново как шоубизнеса помага за създаването на нова технология. Този път става дума за певицата, актриса, танцьорка, дизайнерка, продуцентка и модна икона Дженифър Лопес или известна също така като Джей Ло, както и става дума за технологията на Google за търсене на снимки.

Има много неща, които приемаме като даденост днес, които не толкова отдавна въобще не са съществували. Например възможността за търсене в интернет, днес ни се струва нещо толкова нормално и елементарно, но преди да се появят търсачките е било нужно от някъде да си научил адреса на някой сайт, за да го отвориш и да търсиш информация в самия сайт. Всичко е отнемало много повече време, а днес се случва за секунди от телефона в джоба ни.

Нека се прехвърлим към 2000 година и наградите Грами, на които Джей Ло се появява с една скандална за времето си рокля или не знам как точно се нарича тази дреха, която така да се каже не покрива много от тялото и. Може би за днешните стандарти това не е нещо особено, при наличието на Майли Сайръс, сестрите Кардашян, всякакви Инстаграм инфлуенсърки и т.н., но тук говорим за събитие преди 20 години, някои от вас може би още не са били родени.

Та след появята на Джей Ло с роклята на Версаче се вдига много шум и това става най-търсеното нещо в търсачката Google от самото създаване на компанията към онзи момент. Създателите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин разбира се веднага забелязват възможност и по този начин се ражда идеята да се индексират и търсят снимки. Самата реализация на проекта не е толкова лесна разбира се и отнема около една година. В началото на пускането на проекта около 250 милиона снимки са индексирани, но през 2010-та броя достига 10 милиарда. В наши дни броят е още по-голям, като през годините Google пуснаха и множество подобрения по услугата.

Междрудругото Джей Ло, която вече е на 50 години, преди месец на събитие на Версаче беше облякла леко обновен вариант на иконичната ролкя, която я превърна в първия вайръл маркетинг.