Днес отбелязваме половин век от кацането на Аполо 12, втората пилотирана мисия на Луната

2
223
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: астронавтът на НАСА Пийт Конрад достига до роботизирания спускаем апарат „Сървеър 3“. В бекграунд: спускаемият модул „Интрепид“ на „Аполо 12“. Photo credit : NASA

19 ноември 2019 г. 07:00 ч.

Светослав Александров. На 19-ти ноември 1969 г. в региона на Океана на бурите на Луната се приземява успешно пилотираният спускаем апарат „Интрепид“ от мисията „Аполо 12“ на НАСА. На борда на модула са астронавтите Пийт Конрад и Алън Бийн, а в лунна орбита остава техният колега Ричард Гордън. Днес историята като че ли е забравила за лунната експедиция на Конрад, Бийн и Гордън, тъй като е осъществена в периода между триумфа на „Аполо 11“ и неуспеха на „Аполо 13“. 

Изстрелването на „Аполо 12“ е реализирано на 14 ноември 1969-та с помощта на мощната ракета „Сатурн 5“. Около 36 секунди след началото на полета мълния удря ракетата и наземният екип губи телеметричната информация от кораба. Второ попадение от мълния се случва на 52-тата секунда, при което горивните клетки на кораба излизат извън строя. Благодарение на експертната намеса на астронавтите системите са активирани отново и е констатирано, че всички основни параметри са в нормата. Мисията е спасена на косъм, но оттук насетне НАСА ще си има едно наум. Космическите ракети, особено пилотираните, отсега нататък ще излитат само при пълна увереност, че метеорологичните условия са благоприятни. 

След успешното кацане на Конрад и Бийн, двамата забиват американското знаме, разгръщат спектрометър за изследване на състава на слънчевия вятър и активират благополучно първата геофизична станция с ядрено захранване. Приборът установява наличието на земетресения на Луната… или може би е по-удачно да кажем „лунотресения“ 🙂 

Но може би най-интересното постижение е, че „Аполо 12“ каца в близост до роботизираната станция „Сървеър 3“ (спуснала се на Луната две години и половина по-рано). Астронавтите демонтират някои от нейните компоненти и ги доставят на Земята за по-нататъшен анализ. 

Преди да се завърнат на Земята, астронавтите събират от Луната 34 килограма лунни скали. Мисията завършва на 24-ти ноември с успешното приводняване на капсулата на командния модул в Тихия океан. 

За огромно съжаление днес нито един от тримата астронавти, участвали в експедиция, не е доживял до нейната 50-годишнина. Пръв си отива Пийт Конрад през 1999-та след катастрофа с мотор. На 6-ти ноември 2017-та ни напуска Ричард Гордън след заболяване от рак, а на 26-ти май 2018-та и Алън Бийн си тръгва от този свят след рязко и неочаквано влошаване на здравословното му състояние. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/