Какво да правя след като ми е поставена онкологична диагноза?

2
185
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Винаги спазвайте правилото: Не Губете Време!
Кой трябва да Ви даде информация, какво се случва?

Поставянето на онкологична диагноза е шок за много хора. Но въпреки напрегната ситуация и неприятният житейски момент, то трябва да знаете, че поставянето на хистологична онкологична диагноза е свързана с още няколко стъпки, които се налага да извървите.

Понякога в този труден момент, е нормално човек да се чувства  объркан и да не знае, какво трябва да предприеме и затова тази статия тук, ще се опита да Ви помогне максимална и да Ви преведе в лабиринта на последващия действия и стъпки, които трябва да изминете!

Важно: Ако сте пациент на когото е била проведена биопсия или някаква друга оперативна процедура, то след получаването на Епикризата (където е описана хистологията), трябва да попитате:

Каква е поставената хистологична диагноза и какво означава тя! Тази чувствителна информация се получава само и единствено от лекар. Най-добре, този който е
извършил процедурата!

Той ще Ви потвърди или отхвърли опасенията за злокачествено заболяване на базата на получената хистология!

Разберете, че най-пълна информация можете да получите само и единствено от него!
След като вече знаете, за диагнозата си, то следващата бърза стъпка е да се регистрирате към някой Онкологичен център!

Къде да се регистрирате?

След проведено оперативни лечение и поставена хистологично онкологична диагноза, като пациенти имате право да бъдете насочени от Вашите лекуващи лекари за преминаването през Обща онкологична комисия, която да определни дали и евентуално какво лечение ще Ви е необходимо. Това е много важна стъпа за Вас, затова и всяко забавяне може да доведе до много неприятни последици.

От кого да получа тази информация?

Информацията за това какво предстой след проведената Ви биопсия/операция се дава изцяло от лекуващия Ви лекар. Той подробно трябва да Ви обясни стъпките, които следва да извървите и къде да отидете за да се регистрирате като онко-пациент.

Не губете време!

По-долу са дадени връзки към конкретни Онкологични институции, към който можете да се обърнете за информация и помощ, как да бъдете регистрирани и как да преминете Общ онкологичен комитет (от няколко лекари), които да определят какво допълнителни лечение трябва да преминете ако такова се налага.

Най-общо казано едно такова решение може да се вземе на базата на стадия който Ви е бил постваен, Вашето общо състояние и ред други съспътстващи фактори!

Кога трябва да стане тази регистрация?

Колкото по-рано се регистрирате към някоя онкологична база, толкова по-бързо ще бъде разгледан Вашия проблем и толкова по-бързо ще можете да започнете лечение ако
такова е необходимо! Не губете време!

Мога и сам да потърся помощ за регистрация в избрана от мен онкологична болница?

Да, можете! Свържете се с онкологична болница в която искате да проведете лечение на посочените от нея телефонни номера. Там ще Ви обяснят как да се регистрирате
към самата болница и какви други стъпки трябва да предприемете!

Местните практики в различните Онкологични центрове в България, могат да варират, затова е запознайте с изискванията на посочените от тях телефонни номера!

Сайтове на Онкологични центрове в България