Ремонт на сушилня, смяна на ремък

2
1326
Добави коментар
lazarov.sl

Ремонта на сушилнята може да направи всеки, особено когато става дума за смяна на ремък. Моята е едно старо GORENJE WT921. Просто ми стана неприятно когато търсих сервизи и всички майстори се „жалваха“ колко много работа имат, как не работят с тази марка, а някой дори обявиха цена на услугата от над 50лв. Честно казано се заинатих и си казах защо пък да не се пробвам сам. Така или иначе имам свободен ден, запретнах ръкави и си свърших смяната на ремъка сам. Да, отне ми доста време но пък успях. Пиша всичко това за да помогна на хората на които им е писнало от „заети професионалисти“ и да покажа че с някои предизвикатества може да се справи и абсолютен аматьор.

И така, бях сигурен че е ремъка, взех си отверката, отворих сушилнята и го извадих.

Много е важно да видите неговите параметри. Дължината най-вече, моят е 1930 мм , с неясна за мен спецификация H7. Потърсих в Интернет, сравних цените и успях да си поръчам ремък за 12.20 лв. с доставка по ЕКОНТ до гр.Сливен (да, аз съм от гр.Сливен) 5.40 лв. Общо цената с доставката ми излезе 17.60 лв. Обадиха ми се да потвърдят и изпратиха ремъка на деня. На следващият ден си го получих и с известа доза нетърпение започнах смяната. След като изключих уреда от захранването, започнах да развивам задните винтове на ред.

Извадих задния капак и захванах тези от горе.

Задния капак на сушилнята се оказа от две части, след като изкарах по-малката, видях и първите кабели.

Разкачих кабелите и отместих задният капак, за да получа достъп до модула който държи барабана. Когато развих всички винтове, дойде ред да махна и него. Той се изкарва на цяло.

До тук беше лесно. Оказа се че ремъка трябва да мине под оста на мотора, за разлика от други модели които гледах в Интернет, моят беше различен и това наложи да се потрудя по-сериозно. Какво пък казах си, ще разкача целия мотор, ще прекарам ремъка под остта и готово.

След като ремъка мина, сглобих компонентите по обратния ред. Допълнителни услилия ми струваше да почистя всичко с обезмаслител и да обера мъховете с прахосмукачката. Това че правих снимки на всяка стъпка, ми помогна много със сглобяването в последствие.

И така, след като всичко беше на мястото си, ето и резултата в клипчето по-долу:

Е, нагледно доказахме че смяната на ремък на сушилня далеч не е непосилна задача дори и за непрофесионалисти. Ще се радвам ако статията ви е харесала. Може да я споделите за да я видят повече хора.

Ще се радвам и ако публикувате вашите обяви и в моят сайт на адрес : https://bezplatniobiavi.bg/