Откриха тунели, ползвани от тамплиерите в Акра

1
119
Добави коментар
vocala
vocala

Открит е тунел под град Акра в Израел, който според експертите е използван от рицарите тамплиери и може да бъде пътят, по който те са транспортирали и съхранявали съкровището си.

През Средновековието, когато католическата църква е основен силов играч на световната сцена, рицарите тамплиери имат огромна роля, за да помогнат на църквата да запази позицията си. Рицарите тамплиери са орден монаси-воини, на които е била възложена мисията да защитят европейските поклонници, които идват в светите места в Израел, както и да функционират като военно оръжие на църквата. Те са били със седалище първо в Йерусалим, после в Акра, Израел и са считани за мистериозни и силни. Освен това се знае, че притежавали огромни богатства.

Тамплиерите заемат сериозно място в много различни легенди и теории на конспирацията и са включени в творби като „Шифърът на Леонардо“ и „Индиана Джоунс“. Те воювали за Бог, злато и слава като църквата, като се опитват да поддържат християнска опора в Близкия изток.

Град Акра е мястото, където в края на 13-ти век орденът пада. Въпреки това, наскоро доклад в британската публикация Independent заяви, че археолозите са открили поредица от подземни тунели, които войнственият орден може да е използвал, за да премести богатството си в своята „кула на съкровищата“.

Тунелите водят до останките на щаб-квартирата на тамплиерите и са на възраст около 800 години.

Д-р Алберт Лин, американски археолог, говори за находката като част от нов документален филм от National Geographic. Екипът му използва LIDAR (подобен на Радар), за да претърси района, където се смята, че се е намирала централата. LIDAR им помогнала да изградят 3D карта на руините.

Руините на централата на тамплиерите и съкровищната кула са погребани дълбоко под земята и все още не са разкопани, тъй като никой не знае дали съкровището на тамплиерите наистина е там, но тунелите се вият под улиците, давайки път на тамплиерите тайно да преместят златото си от пристанището на града към кулата.

Историята на рицарите тамплиери в Близкия изток обхваща около 300 години, обхващайки девет кръстоносни похода. Орденът е създаден през 1119 г. и получава папско признание десетилетие по-късно. Тамплиерите са основани, когато група от седем рицари дават обет за защита на християнските поклонници в Светата земя и тя започва като монашеско братство, като членовете и живеят заедно като общност в Йерусалим.

Царят на Йерусалим дал на ордена място, което преди е било известно като Соломоновия храм, от където и произлиза пълното име, Орденът на рицарите на Соломоновия храм, който с времето е съкратен до тамплиерите.

През годините тамплиерите получавали всякакви дарения от християни, които вярвали, че техните каузи са достойни. Тези дарения понякога са пари, но включвали и неща като земя, храна, оборудване и коне. Това, смесено с активи, придобити като военни плячки и мъдри инвестиции, довело ордена до несметно богатство. Те дори се превърнали в банкери, тъй като техните общности са разглеждани като сигурни места за владетелите да съхраняват собственото си богатство, а рицарите също заемали пари на различни държавни глави.

Дали новооткритите тунели наистина са служели за тайно и сигурно пренасяне на богатствата на тамплиерите?