Едни от най-ексцентричните владетели, които историята познава!

5
150
Добави коментар
AzZnam
AzZnam

Често пъти описвани като жестоки, тиранични, егоистични, психически нестабилни и дори луди, посочените в тази статия са само малка част от всички онези ексцентрични владетели в историята*, които за добро или зло са оставили своя отпечатък в нея.

ексцентрични владетели в историята* – следва да отбележим, че са включени само такива със знатно потекло.

Фарук I – предпоследният крал на Египет и Судан, живее в периода 1920-1965 година. Владетелят се славел с ненаситния си апетит*, в резултат на което достига 135 килограма. И ако наднорменото тегло не е престъпление, то кражбата на часовника на Уинстън Чърчил със сигурност е. Но клептоманията на Фарук I бледнеела пред това, което направил, когато сънувал кошмар, в който бива нападат от лъвове – кралят отишъл в зоопарка, където застрелял два лъва, заключени в клетките си. апетит* – на 100 грама скариди се падат около 150 милиграма холестерол, а както било известно владетелят редовно консумирал големи количества от морския деликатес.
Иван IV – княз на Великото московско княжество и първи цар на Русия, живее в периода 1530-1584 година. Известен е с прозвището ‘Грозни’. Описван е като безмилостен завоевател и параноичен владетел. Пристъпите му сериозно зачестили след смъртта на първата му съпруга – Анастасия Романовна. В последствие цар Иван IV се жени няколко пъти, като една от съпругите си (Василиса Мелентиева) погребва жива. Каква била причината? Според Иван IV царицата отправила непристоен поглед към придворен болярин. През 1581 година в момент на ярост удря бременната си снаха и тя помята. Вторият му син (Иван Иванович) влиза в спор с баща си, в резултат на което царят го удря по главата със скиптър и принцът умира.цар Иван IVСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Виктор Васнецов (обществено достояние)
Ибрахим I – 18-ти султан на Османската империя, живее в периода 1615-1648 година. Заради поведението си в историята остава известен като ‘Лудия’. Допреди изкачването си на престола Ибрахим I живеел в плен и непрекъснат страх, че брат му Мурад IV ще го убие (както вече бил сторил с четирима от братята им). През 1640 година Мурад IV умира от цироза на черния дроб и властта е поета от Ибрахим I. Новият султан бил обсебен от харема си, но в последствие нарежда наложниците му (с няколко изключения) да бъдат удавени в Босфора. Според едни в харема заговорничели срещу него, а според други причина за жестокото деяние става слухът, че момиче от султанския харем имало контакт с друг мъж. Развратът, новите и по-тежки данъци, както и безразличието към хаоса в империята наложили крайни мерки – елитът в империята, както и с одобрението на собствената му майка Кьосем Султан, издава смъртна присъда на султан Ибрахим I.
Хенри VIII – крал на Англия, живее в периода 1491-1547 година. За близо 40-годишното си управление, Хенри VIII се жени 6 пъти. Ако може да опишем брачния му живот с няколко думи, то те биха били – разведена, обезглавена, починала, разведена, обезглавена и оцеляла. Но тези жени не били просто съпруги, а английските кралици. Всичките те били с различен характер и по един или друг начин му оказвали влияние, превръщайки го постепенно в чудовище! Тъй като папата отказал да разтрогне 20-годишния му брак с Катерина Арагонска, Хенри VIII  прави немислимото – отделя английската църква от Рим и я оглавява. Кралят вече бил свободен и се оженил за дългогодишната си любовница – Ан Болейн. Популяризира теорията за така нареченото ‘Божествено право на кралете’. И ако в началото на управлението си Хенри VIII заварва Англия със силна икономика, то разточителното му харчене за всевъзможни екстравагантни вещи и множеството финансирани и в повечето случаи неуспешни войни, довеждат страната до финансова и икономическа разруха. крал Хенри VIIIСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Lucas Horenbout (обществено достояние)
Шарл VI – крал на Франция, живее в периода 1368-1422 година. Застава на трона едва 11-годишен и през следващите 10 години е марионетка в ръцете на манипулативните си чичовци. Но щом навършил 21 години младият крал ги прокудил и бил твърдо решен да се погрижи за благополучието на Франция, поради което получава прозвището ‘Обичаният’. От 1392 година до края на живота си страда от тежко психично разстройство. В пристъпи на лудост убива четирима от рицарите си, бяга безпричинно из горите, прогонва евреите от кралството, а през 1420 година подписва Договора от Троа, с който признава английския крал Хенри V за свой законен наследник. Последното на практика означавало присъединение на Франция към Англия. Не е чудно, че след всичко сторено от Обичания, Шарл VI станал по-известен като ‘Лудия’.
Хуана Кастилска – кралица на Кастилия и Арагон, живее в периода 1479-1555 година. През 1496 година се жени за Филип Хубави. Тя буквално полудява от любов по него, като от своя страна съпругът ѝ допълнително усложнявал ситуацията с множеството си афери. В една зимна вечер в изблик на ревност кралицата напуска двореца и останала в студа в продължение на часове. Плачела неутешимо и отказвала да се прибере. След този случай започват да я наричат ‘Хуана Лудата’. Тя станала толкова параноична, че когато Филип Хубави починал внезапно през 1506 година, не разрешила на никоя жена да доближи трупа му, дори на монахините. През 1509 година баща ѝ я затваря в замъка Тордесиляс, изолирайки я от управлението, а по-късно затворничеството на кралицата е продължено и от собствения ѝ син. В замъка тя прекарва общо 46 години, като последните 35 години от тях обитава стая без прозорци. кралица Хуана КастилскаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Juan de Flandes (обществено достояние)
Нерон – римски император, живее в периода 37-68 година. Той бил тираничен и екстравагантен владетел, чието управление се характеризирало с разточително пилеене на средства. През 64 година в продължение на дни Рим е обхванат от пламъци. В историята остава записан като императорът, който ‘свири, докато Рим изгаря’. Тъй като самият Нерон бил спряган за подпалвач на пожара, побързал да обвини християните за случилото се и започнал масови гонения срещу тях. По негова заповед много хора намират смъртта си, като лудостта му не подминава дори собственото му семейство. Поръчва убийството на собствената си майка Агрипина Младша, първата си съпруга Клавдия Октавия, а втората му съпруга Попея Сабина умира след скандал с Нерон, по време на който императорът я рита в корема (тя била бременна).