Исторически момент: Космическият кораб Старлайнър бе прикачен към ракетата-носител Атлас 5!

2
119
Добави коментар
redbul80
redbul80

На снимката: техниците прикачват космическия кораб „Старлайнър“ към неговата ракета-носител „Атлас 5“. Photo credit : NASA

22 ноември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. Това наистина е исторически момент за западната частна космонавтика. Вече в САЩ има не едно, а две таксита за превоз на астронавти до орбита, след като космическият кораб „Старлайнър“ бе прикачен към ракетата-носител „Атлас 5“ за изстрелването му до Международната космическа станция на 17-ти декември. Мисията ще бъде аналогична на тази на „Крю Драгън“ през март тази година. 

Напомням на читателите, че „Старлайнър“ проведе своя първи полет на 4-ти ноември. Тогава той не бе прикачен на ракета, а с помощта на собствените си ракетни двигатели излетя от стартовата площадка, за да демонстрира способностите на аварийните му системи. Те функционираха според очакванията и „Старлайнър“ кацна успешно след полета си. 

Сега обаче предстои истинска космическа мисия, при която корабът в роботизиран режим ще трябва да се скачи с МКС, след което да се разкачи и да се прибере обратно на Земята. Полетът ще бъде част от сертифицирането на „Старлайнър“ за превоз на астронавти. Ако всичко мине наред, втората мисия, планирана за пролетта или лятото на 2020-та година, ще бъде пилотирана.

„Погледнете към тази забележителна гледка, как изглежда вашият успех“, съобщи Кейти Лийдърс, мениджър на комерсиалната пилотирана програма към НАСА. „Все още не сме приключили. Ще трябва да пристъпим към тази мисия внимателно, да изстреляме този кораб до МКС и да го приберем успешно“.

Астронавтите на НАСА Майк Финк, Никол Ман и астронавтът на Боинг Крис Фъргюсън бяха на стартовата площадка, за да наблюдават изкарването на кораба преди предстоящата му безпилотна мисия към МКС.

„Това е зората на нова епоха“, каза Финк. „За всичките младоци, които дойдохте рано тук и да гледате, радвам се, че бяхте част от всичко това. То е важно, защото е вашето бъдеще“.

„Ние очакваме деня, в който ще изстрелваме астронавти редовно“, продължи Финк. „Като завършили школи за военни пилоти, ние сме наистина развълнувани да видим какво ще е поведението на „Старлайнър“, знаем, че ще бъде яко и ще получим всякакви възможни тестови данни от него“.

За повече информация: НАСА

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/