Майски празници в Босна и Херцеговина – екскурзия с автобус

1
145
Добави коментар
ivangeorgiev2014
ivangeorgiev2014

Ден 1

Отпътуване от София в 7.00 ч. от ул. „Оборище“ (в участъка между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“), 7.30 ч. от автогара „Сердика“ по маршрут Ниш – Чачак – Сараево. По пътя – фотопауза във Вишеград край моста на Мехмед паша Соколович, един от символите на Босна, включен в Листата за световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Пристигане привечер в един от най-бързо развиващите се градове на Балканите – Сараево. Настаняване. По желание и предварителна заявка – вечеря. Нощувка.

Ден 2

Закуска. Пешеходна разходка в центъра на града, известен като „Балкански Йерусалим“ заради многобройните храмове на различни религии: Башчаршия – сърцето на града с автентична ориенталска атмосфера; джамията на Хусрев бей; Латинският мост, край който е извършен атентатът, станал причина за Първата световна война; католическата и православната катедрала. Следобед свободно време в Сараево или по желание посещение на Босненските пирамиди край град Високо (при подходящи атмосферни условия), за които се смята, че са най-старите създадени от човека пирамиди в света: разходка с местен водач из подземните лабиринти на Равне (препоръчва се носенето на удобни спортни обувки). Връщане в хотела. По желание и предварителна заявка – вечеря с жива музика. Нощувка.

Ден 3

Закуска. Свободно време в Сараево или по желание целодневна екскурзия до Херцеговина с посещение на Мостар и Почители. Отпътуване сутринта за Мостар – неофициалната столица на Херцеговина. Пешеходна разходка в центъра на Мостар: Чаршията на куюмджиите, Стари мост над река Неретва със средновековните кули „мостари“, дали името на града. Следобед посещение на Почители – малък, но отлично съхранен средновековен град южно от Мостар, известен с ориенталската си архитектура и с отглежданите тук нарове. Връщане в Сараево вечерта. По желание и предварителна заявка – вечеря. Нощувка.

Ден 4

Закуска. Отпътуване за Травник – най-добре запазеният крепостен град в Босна. Разходка из старата травнишка чаршия до родната къща на нобеловия лауреат Иво Андрич. Следобед посещение на историческия град Яйце, средновековна босненска столица, в която са запазени стара крепост, бойни кули, манастирски комплекс, катакомби. Интерес предизвикват специфичната архитектура на къщите и прекрасната околна природа. В подножието на крепостта река Плива образува впечатляващ водопад. Отпътуване за Баня Лука. Кратка разходка в центъра на града, столица на Република Сръбска. Настаняване вечерта в хотел в района на Терме Лакташи. По желание и предварителна заявка – вечеря. Нощувка.

Ден 5

Закуска. Отпътуване за България по маршрут Славонски Брод – Белград – Ниш – София. Пристигане в София на автогара „Сердика“ и ул. „Оборище“ (в участъка между пл. „Александър Невски“ и бул. „Васил Левски“) късно вечерта.