Незабравима среща със словото на Радичков

4
193
Добави коментар
risa_63
risa_63

Днес, 22 ноември 2019г. (петък) от 17.30 часа в салона на Община Троян троянци гледаха премиерата на филма за Йордан Радичков, „Истории за птици, хора и други чудеса“. Той е дело на проф. Любомир Халачев, който е български кинооператор, сценарист, режисьор, продуцент и преподавател и доктор по изкуствознание. Режисьор и сценарист на повече от 100 документални филма. Между тях: „Ново време“ – 1981 г., „Куче на прозорец“ – 1986 г., „Протегни ръка“ – 1987 г. и др.

Въпреки закъснението на гостите по непредвидени обстоятелства публиката дошла да гледа филма  остана много доволна. Аплодисментите бяха  резултатът от с

Филмовият разказ е  едновременно поетичен и в същото време реалистичен- защото ще се опитаме да намерим тези състояние в атмосферата и природата, които най-добре биха ни обяснили магическото слово на Йордан Радичков.

Той  е от тези български писатели, които не повтарят никого и не могат да бъдат повторени. Част от българския (или балканския) магически реализъм в който световете и словото са преплетени по чуден начин.

Въпреки лекотата с която се чете неговата литература  и усета за

близост до човешките емоции, за твореца Йордан Радичков всъщност се разказва трудно.

Преди започване на прожекцията проф.Халачев  дари на Община Троян „Духът и битът на българина“- албум с 4бр. DVD – „Захарий Стоянов“, 2017 , а „Бойни маршове”  на НД ”Традиция”