10 неща, които запалват хората към значителна промяна

1
161
Добави коментар
vocala
vocala

Изглежда почти мистично. Човек отдавна страда например от преяждане, злоупотреба с наркотици, проблеми с гнева, мързел или прекалено харчене. И тогава изведнъж той се променя, не постепенно, не с малки стъпки, а изведнъж.

Представяме ви и няколко често срещани причини за това.

Наслуки

Често хорага, които са направили големи промени, не могат да дадат точен отговор какво ги е подтикнало към промяната. Най-честият отговор е, че те не знаят, например: „Не знам. Изведнъж се почувствах окрилен.“ Много вероятно е някаква мисъл или случка са е била стартерът, който отприщва промяната, може би подсъзнателно натрупване на множество мисли, събития и други фактори.

Влюбване

Пристрастеността може да направи всичко да изглежда по-изпълнимо. Освен това искате да направите добро впечатление на вашия специален човек.

Появата на дете

След като забременеят, много жени са спрели да пушат или да употребяват наркотици, за да не навредят на бебето си. Или по-късно майката спира, като знае, че ако детето я види да пуши, да пие или да употребява наркотици, детето е по-вероятно да посегне към същия порок.

Смърт на близък човек

Смъртта ни дава да разберем, че и ние сме на късия конвейер на живота и може би е време да израснем, например, да започнем истинска кариера. Или, ако починалият е на нашата възраст, смъртта може да ни мотивира да сме по-хедонистични – животът е кратък, граби с пълни шепи!

Загуба на работа

Когато това доведе до значително подобрение, човекът обикновено се опитва да повярва, че загубата на работа е била най-добрата и доказва тази хипотеза. Те също така се опитват да потушат страха, че са „губещи“, и да направят голямата промяна, която отлагат.

Прозрение

Често човек мисли и мисли да се опита да излезе с обосновка, която мотивира промяната на нежеланото поведение, а понякога накрая измисля такова. Например, клиент с наднормено тегло след всяка ежедневна тренировка ще похапне солидно като награда. Един ден обаче той разбира, че походът трябва да бъде собствена награда.

Последна сламка

Напил си се на последния рожден ден на близък роднина? Изложил си се тотално пред цялото семейство? Чудесен повод човек да разбере, че има и алтернативи, и да прекрати порочните навици!

„Ще им покажа“

Психологическата литература настоява за похвала над критиката, но искрата за много от хората е критика, например шеф, съпруг или родител, който казва: „Не мисля ти си способен да го направиш.“ Понякога критиката е по-фина.

Съвети

От време на време любезното или упорито предложение на съвет може да даде искрата.

Накрая…

Има ли голяма промяна, която сте прокланирали? Ако е така, може ли нещо от горните да бъде вашата искра?