ПРЕП. ПАИСИЙ СВЕТОГОРЕЦ: РАЗСЪДИТЕЛНОСТ В ПОСТА

2
99
Добави коментар
kalev.ivan
kalev.ivan

Освен тези причини за неестествена плътска борба, ще трябва да внимаваме и за други неща, които са причина за засилване на борбата, например въпросът за начина на хранене.

Преди всичко трябва да изхвърлим тигана, за да не пържи плътта ни и за да не се разболее стомахът ни от язва.

 

Всичко варено е полезно със суров зехтин. От растителните продукти трябва да избягваме горчицата, която разпалва плътта.

Когато някой бива болен от сънливост, ще трябва от растителните храни да избягва марулите, млечката в голямо количество и най-вече мака, житните плевели (оставащи след смилането) и чесъна.

Плътска борба предизвиква също кондензираното мляко от кутия, особено когато се пие редовно и без да се разрежда. Полезно е естественото мляко, което действа приспивателно, ако страдаме от безсъние. Същото действие има и липовият чай.

Европейският чай (който се отглежда в Китай), както и кафето пропъждат съня, когато искаме да извършим бдение. Освен че помага за бдението, едно кафе помага много на младите, когато понякога ги връхлети някоя естествена плътска буря. Т.е. понякога се случва внезапно да надвисне над нас някой плътски облак, при което умът се помрачава, тялото се парализира и т.н. И макар че при тези случаи е необходима борба, у човека е обезоръжен както умът, който е като опиянен, така и плътта, която е разслабена и жадува за сън, храна и т.н. (всичко, което е противопоказно). В тези случаи, които са следствие от предишна духовна небрежност, много помага едно кафе (или две при нужда). То веднага ободрява и прогонва цялото плътско опиянение, както и сънливостта, разслаблението, а също и прилошаването и дава всички условия за подновяване на борбата чрез пост, бдение и молитва, чрез поклони и други духовни подвизи, което донася двойно здраве.

Медът е много полезен, но причинява силно разпалване, затова е добре младите да не го употребяват в големи количества, както и маслото и сиренето. Мед може да се яде сутрин, като се разтвори една чаена лъжичка в чаша хладка вода и се изпие. Това е хубава и полезна закуска, която много помага на храносмилането, а също и при запек. При запек също помагат варени смокини, печен или варен кромид лук, а най-вече див праз, особено когато го ядем със суров зехтин. Кромидият лук или трябва да е пресен (т.е. със зелени стръкове), или ако е стар, трябва да го оставим да замръзне, за да изчезне горчивината, или да го оставим да прорасте. Само тогава не вреди и не създава проблеми на червата. А ако са развалени, много им вреди дъждовната вода, още повече когато стомахът е празен.

Избягвай виното при хранене (особено ако си млад), защото освен замайване предизвиква разпалване и плътска борба и тогава врагът е въоръжен с оръжия, които сам си му дал.

Ако си стар или млад, но болнав, тогава пий по малко вино, което донякъде допълва оскъдната ти храна. Виното много помага на изтощените старци и на тези младежи, които не могат да задържат урината, като стабилизира бъбреците им. Виното помага също и на тези, които имат слаб стомах, който не приема вода (веднага щом пият вода, я изхвърлят). В тези случаи много помага да сложим два пръста вино в чашата и след това да я допълним с вода и да пием тази смес, защото не можем да не пием изобщо вода, тъй като е необходима за бъбреците.

Когато някой има запушени уретри, много е полезна тревата рока, а още повече помага камилската трева, която расте в Синайската пустиня и която човек трябва да яде сурова или с малко суров зехтин (т.е. като салата).

И многото вода не е полезна, защото предизвиква подуване на стомаха и плътска борба, особено вечер. Освен това подуването пречи на дишането при непрестанната молитва. Затова е добре човек да избягва всичко солено, тъй като е вредно, а също и многото сладко, защото от тях се ожаднява. Също и многото сушени плодове причиняват жажда и плътска борба. По-добре храната да бъде лека и оскъдна, за да помага в духовния полет на молитвата.

Човек трябва да избягва доколкото може всички тлъсти храни и сосовете, които залояват душата, както и осолените продукти и консервите, защото те, освен че са нездравословни за тялото, са противопоказни и за душата поради плътското разпалване и телесното изпотяване, което предизвикват и карат човек постоянно да се мие, защото иначе мирише на немиропомазан турчин. А чрез аскетичния живот човек става като безплътен и при все че не се къпе, сияе и благоухае.

Освен за храната трябва да внимаваме и за определените часове за хранене, тъй като това ни помага в духовната борба и също е от голямо значение. Добре е човек да обядва в 3 часа по византийско време (отговаря на 9 часа светско време) и да вечеря следобед в 10 часа византийско време (отговаря на 16 часа светско време). А яденето трябва да е малко безсолно, както писах преди, за да не пие много вода нито по време на ядене, нито по време на храносмилането, защото е вредно, ако се пие след по-малко от три часа. Така и стомахът ще бъде лек и няма да се подува, защото водата няма да е разредила соковете му, ще има добро храносмилане и ще бъдат избягнати всякакви киселини и горчивини.

Добре е при ядене да се избягва и многообразието на храните, защото освен че не подобава на монаха, създава винаги аномалии, тъй като често една храна не е съвместима с друга.

 

 

Старецът Паисий Светогорец, „Писма“, изд. Славянобългарски манастир „Св. вмчк. Георги Зограф“, Света Гора, Атон, 2004 г., стр. 70-74