Почти половината фирми в България предават хартията си за рециклиране

1
140
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Почти половината фирми предават хартията си за рециклиране. Това  показва проучване на Офисмарт, която събира безплатно отпадъци за рециклиране от компании. Въпреки че почти половината отговорили компании заявяват, че рециклират, потенциалът за вторично използване на ресурсите и преработката им е по-голям. 54% от офисите изхвърлят хартията си, а близо 60% не знаят, че освен хартия, на рециклиране подлежат и други офис консумативи, като маркерите например.

94% от анкетираните са готови да дадат хартията си за рециклиране, ако преди това е минала през шредер (48%) или имат договор и гаранции за конфиденциалност от събиращата организация (46%). Опазването на личните данни е приоритет на всички компании и затова е важно те да изискват от фирмите, които събират отпадъците им, гаранция как се унищожават те.

Офисмарт събира за рециклиране офсетова хартия, необработена или шредирана. Хартията се приема без телчета, тиксо и други покрития и лакове, събира се в чували или кашони за копирна хартия. Срещу събраната хартия компаниите получават ваучери за покупка на офис консумативи или подаръчни комплекти от рециклирана хартия.

Загубите за обществото и природата от това, че все още не достатъчно се рециклира у нас, са значителни. По данни на БНБ в страната се подписват близо 1 500 000 кредита годишно. Ако всеки от тях е средно по 140 страници документация за двете страни, това означава 210 000 000 страници, или 12 500 мъртви дървета, ако не се рециклира хартията само в този сектор.

Анкетата е проведена в периода октомври – ноември тази година сред клиенти на компанията и членове на Българската асоциация за управление на хора.