Има ли такова нещо като любов към насекомите

2
139
Добави коментар
clashbade
clashbade

Насекомите са едни от първите организми, завзели сушата преди милиони години. Те съставляват най–многобройната част от животинските видове на планетата. Учените са разграничили над един милион вида от малките безгръбначни. Те от своя страна са обособени в 29 основни групи, като всяка група насекоми притежава общи отличителни белези.

Както всяко нещо в света, и тези малки същества си имат свои привърженици, макар статистиката да показва, че голяма част от населението недолюбва подобни твари. Всеки себеуважаващ се природолюбител ще им отдели нужното място сред останалите животински видове.

У дома

Има все пак няколко представители на насекомите, които не са желани от никого. Те обичат да се настаняват и размножават по домовете, като нанасят значителни вреди както за здравето, така и за имуществото на човеците.

Едни от тях са малките и досадни дървеници. Те са много приспособими и бързо размножаващи се гадинки, които обичат да се хранят с кръвта ни, докато спим. Звучи зловещо, но тъжната истина е, че много жилищни домове страдат от тяхната инвазия.

Не правете компромис и решете проблема с поголовно изтребване. Специализираните фирми за дезинфекция знаят успешните методи за това. Все пак, ако сте упорити и търпеливи, бихте могли и сами да се помъчите да решите проблема. Навсякъде можете да откриете подходящи препарати за борба с насекомите. Спазвайте стриктно инструкциите за употреба, но имайте предвид, че дори и един представител от малките хищни буболечки да оцелее, може да постави началото на нова колония.

Науката за насекомите

Ентомологията е дял от биологията занимаваща се с изучаването на насекомите. Колкото и да са неприятни някои от тях, те имат основно значение в поддържането на природния баланс. Ако споменем и пчелите в това число, засягаме и пряко здравето на хората, поради консумацията на произвеждания от тях продукт – любимия мед.

Намаляването на насекомите в световен мащаб може да доведе до катастрофални последици за екосистемите на земята. Тяхната роля е много важна по отношение на опрашването на растенията и рециклирането на хранителните вещества в почвата. Не на последно място те са основен източник на хранителни вещества за други видове.

Основен фактор в намаляване популацията на насекомите е земеделската дейност на хората, която ограничава техните местообитания. Климатичните промени също имат голям принос и не на последно място употребата на пестициди.

Ето, че колкото и да не сме любители на малките животинки се оказва, че за благото на всички е необходимо да запазим тяхната популация. Всеки организъм играе своята роля в световния баланс на живота. Ако нарушим веригата, последиците могат да са необратими.