САЩ планират ефективни мерки срещу корупцията в България

1
146
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

САЩ планират да предприемат многостранен подход спрямо България с цел укрепване на демокрацията и върховенството на закона в страната. Това обяви американският посланик в България, Херо Мустафа, по време на днешната си реч пред Атлантическия клуб в България и подчерта, че Вашингтон е готов да употреби инструменти, „които имат зъби“.

„Един такъв инструмент е Секция 7031c от Разпоредбата за антиклептокрация и човешки права на Държавния департамент. „Въпросното законодателство ни позволява да налагаме забрани за получаване на американска виза от чуждестранни държавни представители и от членовете на най-близкия им семеен кръг, които са били замесени в големи случаи на корупция“, заяви Мустафа.

По думите ѝ готовността на Вашингтон да прилага въпросната клауза е пълен рестарт на усилията на САЩ за борба срещу корупцията в световен план. „Корупцията по света директно засяга водената политика, икономиката и националната сигурност на САЩ и съответно на партньорските им страни“, обясни посланикът.

Мустафа подчерта, че посолството, заедно с българските му партньори, ще работи за подсилване на демокрацията в България и за подобряване на възможностите на българския отворен пазар.

„След само няколко дни в посолството ни ще пристигне нов правен съветник за гражданите. Планирам да работя с нея в много тясно сътрудничество, както и с правителството и гражданството общество за укрепване върховенството на закона, подсилване на независимостта на съдебната система и справяне с корупцията“, каза американският посланик.

Според Мустафа планираните твърди мерки ще облагодетелстват страната ни в дългосрочен план, тъй като политическото и икономическо бъдеще на България много зависи от стриктното придържане към законите.

Освен че ще насърчават законността, демокрацията и независимостта на съдебната система, САЩ също така ще работят активно за опазването свободата на медиите.

„Силната демокрация трябва да защитава свободата на медиите и да уважава гласа на малцинствата. Единствено когато се чуват всички гласове и гражданите имат доверие на правителството и институциите му, България може да достигне своя пълен потенциал. САЩ ще продължат да подкрепят българското гражданско общество, да насърчават свободните и прозрачни медии и да подчертават важността от опазването на човешките права“ заяви Херо Мустафа.