Използването на Изкуствен интелект може да определи кои пациенти са най-подходящи за имунотерапия

1
186
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Ново проучване, публикувано в списанието Cancer Immunology Research, предполага, че можем да използваме Изкуствения интелект (ИИ), за да определим, кои пациенти с рак на белия дроб биха се възползвали максимално от приложението на имунотерапията.

Ракът на белия дроб е плашеща диагноза и е от изключително важно значение ранното му откриване, което за съжаление е доста ограничено.

Пациентите днес честосе диагностицират, когато болестта вече е достигнала напреднал стадий. Изчислява се, че ракът на белите дробове представлява 12,9% от всички нови диагнози за рак само в САЩ, което го прави вторият най-разпространен вид рак в тази държава.

При разработването на план за лечение след поставянена диагнозата, имунотерапията е една от възможностите за лечение, които пациентите и техните лекари могат да обмислят.

Имунотерапията обаче не е ефективна за всички пациенти и рискът не винаги си заслужава резултата.

Въпреки че имунотерапията е променила цялото лечение на рака, тя също така си остава изключително скъпа – около 200 000 долара на пациент на година само в САЩ.

Това е част от “финансовата токсичност“, която идва заедно с рака, и води до загуба на финансов ресурс.

В този ред на мисли откриването на това дали имунотерапията ще бъде от реална полза за пациента, преди да се подложи на лечение, е от първостепенно значение. Върху тази цел, се съсредоточава изследователският екип, които анализира данни от КТ сканирания на 50 души с рак на белия дроб, за да определи моделите на туморите след два или три цикъла на имунотерапия.

Така те успяват да заключат, че пациентите с тумори на белия дроб, които демонстрират най-забележимите промени в текстурата им, са най-подходящи за реакция към имунотерапията и впоследствие имат по-висока преживяемост.

Това е демонстрация на основната стойност на програмата, че моделът за машинно обучение може да предвиди реакция при пациенти, лекувани с различни чек-пойнтинхибитори.

Изследователите се надяват да продължат да развиват своя модел на ИИ, за да увеличат знанията за ефективността на имунотерапията при хората.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/16232/using-ai-determine-patients-suited-immunotherapy?fbclid=IwAR02c1tAOZW09XNQFUCy6LjPq8v-ZCa6z2p6SSpIh_BPjVLoB7xBqTn_0YY