Как хормоните влияят на теглото ни

2
121
Добави коментар
svetla58
svetla58

Ако въпреки че спортувате и се стараете да се храните правилно, но все още не можете да отслабнете, най-вероятно става въпрос за проблем с хормоните. Да, хормоните влияят на теглото много повече от пропусната тренировка или това да изяден парче шоколад. Испанският диетолог Амил Лопес Виеитес разказа колко голямо е влиянието на хормоните върху храносмилането и как да предодвратим проблеми с тях.

Приспособете храненията си към законите на хронобиологията и нутригенетиката

С помощта на тези две дисциплини можете да разберете какви храни и кога да ядете за бърз метаболизъм и за загуба на тегло. Това означава, че трябва да ядете най-висококалоричните храни в определен момент, така че мазнините да се преработят, а не да се натрупват в стомаха.

Създайте си режим на хранене

Важно е винаги да се придържате към вашия режим. Разбира се, че е трудно да ядеш по едно и също време всеки ден, но трябва да откриеш за себе си определени часове, през които ще закусиш, обядваш и вечеряш. Оказва се, това е едно от основните правила, за да не наддавате тегло.

Яжте в точното време

Хубаво е да обядвате около един на обяд и да вечеряте три часа преди лягане. Добре познатото правило „не яж след шест“ ще работи само ако си лягаш в девет-десет вечерта. В други случаи не трябва да гладувате.

Следете нивата на инсулин

Според хронобиологията инсулинът се произвежда най-активно от момента, в който се събудим до обяд – по това време концентрацията му достига своя връх. Около седем до осем вечерта инсулинът се произвежда в минимални количества. Ето защо дълго усвояемите храни трябва да се ядат сутрин. Любимите спагети карбонара и ризото от гъби няма да са проблем, стига да ги ядете в точното време , даже обратното – ще ви позволят да останете пълноценни през целия ден. Ако ядете висококалорично ястие вечер, тогава няма да имате време да изгорите тези калории, поради което те ще се натрупват под формата на мазнини и ще се проявяват като целулит. Ето защо, ако нощта не предвещава бурно парти с танци, по-добре е да се откажете от тези кулинарни изкушения вечер.

Добавете протеин към вашата диета

Както обяснява Амил Лопес Виейтис: „Заслужава да се включи протеин във всяко от петте хранения, за да се активира синтеза на глюкагон, хормон с противоположно действие на инсулин, който помага да се регулира апетита и натрупването на мазнини.“

Спете повече и се старайте да не се нервирате

„Хормоните на стреса, като адреналин и кортизол, имат пряк ефект върху храносмилането и наддаването на тегло. Ако по време на скок на адреналин гладът намалява, тогава в случай на излишък от кортизол апетитът се увеличава и мазнините започват да се натрупват в корема. Ето защо стресът е опасен не само в психологическия аспект, но влияе и на физическото ви състояние. В допълнение, хората, които лягат късно и спят много по-малко от предписаната осемчасова норма, имат проблеми с циркадния ритъм – с други думи, с вътрешния часовник на тялото – в резултат на което може да има проблеми с метаболизма “, казва Амил Лопес Виейтс.