Prada повишава стандартите за устойчивост

2
141
Добави коментар
svetla58
svetla58

Подобно на повечето големи модни марки, Prada тази година се зае сериозно с устойчивостта. През юни италианската модна къща обяви старта на линията Re-Nylon и в същото време обяви намерението си напълно да премине към рециклиран найлон до края на 2021 година. През август на срещата на върха на G7 Prada имаше 32 марки, които подписаха така наречения моден пакт – обещание в близко бъдеще да постигнат три основни цели за устойчиво развитие: да премахнат емисиите от парникови газове до 2050 г., да намалят количеството пластмаса за еднократна употреба, използвана до 2030 г. година и по всякакъв възможен начин да се подкрепят иновациите, насочени към минимизиране на замърсяването на околната среда от микрофибър.

Потребителите са по-зелени от всякога

И така, какво се крие зад засиленото внимание към собствената екорепутация? „Днес за нас е изключително важно да допринесем за трансформацията на потребителската култура. По-голямата част от младите хора са с две ръце за устойчиво развитие. И скоро населението на цялата планета ще мисли за това “, обяснява Карло Маци – председател и изпълнителен директор на Prada Group. „Ако искаме да останем креативна и иновативна компания, трябва да сме на една и съща вълна с клиентите, да разберем какво ще се случи след това, кое е по-важно за тях в живота и кое не толкова.“

Що се отнася до ролята на модата за насърчаване на устойчивото развитие, Mazzi подчертава, че това не може да се използва единствено като маркетингово средство – мащабът на проблема е твърде голям. Една от ключовите области на работа на Prada сега е използването на рециклиран найлон, направен от рециклирани риболовни мрежи, но компанията не спира да търси екологично чисти източници и други видове суровини. „Лесно е да намалим прякото си участие в замърсяването на околната среда, но е много трудно да контролираме щетите, причинени от нашите доставчици“, обяснява Маци.

Решението на Прада да стане пионери и да вземе така наречения зелен заем от 43 милиона лири от банката Crédit Agricole беше друг шок за индустрията. Условията са следните: лихвеният процент по заема ще бъде намален, ако Къщата изпълни задълженията си – ще увеличи броя на екологично чисти магазини, маркирани с сертификати LEED Gold или Platinum, ще добави учебни часове на служителите и успешно ще спазва програмата Re-Nylon. „Това е интересна възможност за нас, защото сме уверени, че можем да подобрим нашите екологични показатели и ако не, ние сме готови да платим повече“, казва Маци.