Радев: Средствата за отбрана трябва да укрепват и социалните системи (СНИМКИ)

2
131
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Президентът Румен Радев обяви, че инвестициите в отбрана трябва да служат за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване. Той направи това изказване преди началото на заседанието на лидерите от Алианса в Лондон.

Съюзниците трябва да излъчат послание за единство след размяната на реплики между Франция и Съединените щати вчера по повод обвиненията, че Алиансът е в мозъчна смърт и ще има нужда от нов стратегически преглед.

Главната тема, по която също се очертава дискусия, е средствата за отбрана, които държавите членки трябва да отделят от бюджета си.

Целта е парите за отбрана да достигнат до 2 % от националните бюджети.

Към 2024 г. се очаква с постигането на тази цел да има отделени близо 400 милиарда долара за отбрана.

Снимка ЕРА

Да не се превръща срещата на лидерите във вътрешнпополитическа трибуна, а да допринесе за единството на Алианса и за повишаване на сигурността – за това призова президентът Румен Радев преди заседанието. Според него проблемите и съществуващите противоречия обаче трябва да се поставят откровено и да има конструктивен дебат.

Президентът посочи, че преди пет години всички държави-членки са поели ангажимент разходите за отбрана да бъдат увеличени, но това трябва да стане прозрачно и ефективно.

„Тук количественият критерий не трябва да бъде единствен измерител, важно е и по какъв начин тези вложени пари се трансформират в отбранителни способности и не по-малко важно е те да допринасят и за собственото икономическо развитие и за укрепване на социалните системи, а не за тяхното изтощаване“, подчерта още президентът Румен Радев.

Не за първи път има различия в НАТО, но те винаги са били преодолявани, акцентира генералният секретар на Алианса. 

„Ще покажем, че НАТО има съществен принос в сигурността, което не е било от десетилетия за Европа и САЩ”, заяви Йенс Столтенберг.

Американският президентът Доналд Тръмп дава обяд днес на държавите, постигнали заложените цели в бюджета за отбрана и превъоръжаване.

България ще участва във формата като държава изпълнила изискването със своите 3% от БВП, които покри с плащането накуп на самолетите  F-16.

Снощи Румен Радев и съпругата му Десислава присъстваха на прием на държавните и правителствени ръководители от НАТО на „Даунинг стрийт“ 10 и в Бъкингамския дворец.