„Росатом“ ще снабдява АЕЦ „Козлодуй“ с ядрено гориво до 2025 г.

2
182
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Горивната компания на руската „Росатом” – ТВЕЛ ще снабдява АЕЦ „Козлодуй” с ядрено гориво до 2025 г.

Това стана ясно, след като двете страни подписаха договор. По този начин доставките до българската атомна централа с руско гориво ще продължат.

В рамките на новия договор ТВЕЛ ще осигури комплексни доставки на ядрено гориво, които включват не само производството на горивните касети, но и предшестващите етапи на производствената верига.

Така централата няма да има необходимостта да купува обогатен уран и да го предава на производителя на горивните касети.

Двата действащи енергоблока в АЕЦ „Козлодуй“ – 5-ти и 6-ти работят с руско ядрено гориво, произведено от Новосибирския завод за химически концентрати (ПАО „НЗХК“), който влиза в състава на ТВЕЛ.

От края на 2016 година за 6-ти енергоблок се доставя гориво от ново поколение – ТВСА-12. Внедряването на новото високоефективно гориво с повишено обогатяване на уран в твела позволи на българските енергетици още през 2017 г. да пристъпят към изпитания на енергоблока на мощност 104% от номиналната.

Освен това през април 2018 г. официално експертите преминаха към експлоатация с повишена мощност.

„Гордеем се с резултатите от многогодишното ни плодотворно сътрудничество с АЕЦ „Козлодуй“ и високото ниво на доверие в нашите отношения. ТВЕЛ предоставя на АЕЦ „Козлодуй“ цял комплекс услуги, които включват комплексни доставки на ядрено гориво, инженерингови и съпътстващи услуги, транспортиране на горивото до площадката на АЕЦ, което прави нашето пазарно предложение уникално”, заяви президентът на ТВЕЛ Наталия Никипелова.