Всичко за ортопедичните колани за кръста – АЛФАМЕДИКА

2
335
Добави коментар
amedica
amedica

Почти няма човек над 30 години, който да не е усещал онова неприятно чувство на скованост и болка в областта на кръста. Тази болка може се дължи на мускулни претоварвания, изменения в структурата на междупрешленните дискове (дископатия, дискова херния) или фрактури (спуквания, счупвания) на прешлените. В такива случаи често лекари и специалисти препоръчват да се носи подходящ ортопедичен колан за кръста (лумбален колан или лумбостат). Какво представлява ортопедичният колан за кръст? Най-общо казано ортопедичните колани за кръста са вид  медицински изделия, които имат за цел да укрепят  областта и да намалят напрежението и болките. Разработват се от производители на медицински изделия в тясно сътрудничество с лекари, специалисти запознати със спецификата на  проблемите и дори спортисти. Разработката на един ортопедичен колан е съпроводена с много време, проучвания, изследвания и измервания, за да бъдат създадени  точните модели за конкретните проблеми.

Преди всичко един добър лумбален колан трябва да бъде изработен от приятен за кожата еластичен текстил, който не предизвиква алергии и позволява на тялото да диша и разбира се,  да има нужните укрепващи банели в задната си част. Закрепването е с велкро ленти, за да позволи перфектно напасване към тялото и регулиране на стегнатостта според индивидуалните нужди.

Как ортопедичен колан за кръста ще ми помогне?

Основната цел на тези колани е да осигуряват допълнителна подкрепа на лумбалния дял на гръбначния стълб (областта на кръста), за да поддържат тялото в оптимално изправена позиция.

Една от основните причини, коланите за кръста да бъдат изработвани от еластичен материал, е създаването на равномерна компресия и по този начин да се осъществи умерен вътрешно – коремен натиск на гръбнака.

Функцията на банелите е да коригират положението на гръбначния стълб и да го поддържат в оптималната изправена позиция.

Комбинацията на тези елементи  балансира натоварването върху прешлените, стимулира кръвообращението и  подпомага функцията на естествения мускулен корсет на тялото (мускулатурата в лумбалната област), което води и до облекчаване на болките.

Как да избера подходящ за мен лумбален колан за кръста?

Изберете колан за кръста съответстващ на проблема ви. За щастие се предлагат модели с различни степени на стабилизация ( основна, средна, висока и екстра висока) отговарящи за различни типове проблеми и заболявания.

-Подходящият колан за дискова херния трябва да бъде със средна до висока степен на стабилизация. С обикновените еластични или загряващи колани без шини или с прекалено гъвкави шини няма да получите желаното облекчение на напреженията и болката в кръста. Като този тук -При лека до умерена хронична или мускулна болка в областта на кръста е препоръчително да се спрете на ортопедичен колан с умерена до средна степен на стабилизация. Като този тук

Размерът има значение. Ако искате избраният от вас ортопедичен колан да бъде настина полезен и да почувствате облекчение в областта на кръста, то от изключителна важност е да бъде подходящият за вас размер. Не е препоръчително коланът да бъде прекалено стегнат или прекалено отпуснат. Съветът ни е, ако вашата обиколка е на границата между два размера, да изберете по-големия.

Не правете компромис с качеството. Не жертвайте здравето си само защото качественият продукт ще ви струва малко повече. Тялото ви няма резервна част, която да бъде заменена, ако се увреди от некачествен продукт.

Колко време трябва да се носи?

Преди всичко, отговорът на този въпрос зависи от това какво е състоянието ви,  колко често изпитвате болка, и какъв е начинът ви на живот.

При остра болка причинена от дископатия или дискова херния е добре коланът да се носи през първите една – две седмици докато болката отслабне. След този период е препоръчително да носите колана при физически натоварвания, продължително шофиране ( или пътуване ) или при дълго ходене и застояване в седнало положение или приведени напред.

При хронична болка или болки дължащи се на претоварване, можете да носите колан за кръста за по-дълъг период от време като внимавате да не е повече от 6 до 8 часа на ден.

От къде мога да купя качествен ортопедичен колан за кръста? Както вече отбелязахме –  истинските ортопедичните колани за кръста са медицински изделия, които се продават само в специализираните ортопедични магазини какъвто е ортопедичен магазин АЛФАМЕДИКА. При нас ще откриете разнообразие от качествени ортопедични колани за различни проблеми в областта на кръста и то с гаранция за качество. Ако изпитвате затруднения с избора на подходящ модел –  ние с готовност ще ви помогнем да направите правилния избор.