Причини за получаване на гъбички на кожата и как да се предпазим

1
87
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Всички сме се срещали с кожните гъбички в някакъв момент от живота ни, което е неизбежно тъй като гъбичките живеят почти навсякъде.
 

Имаме гъбички, които живеят нормално за нашата кожа, но в контролирани количества, така че ние дори не знаем, че съществуват.

Те не са много опасни, но са много неприятни и досадни.

Тук ще ви дадем няколко причини за получаване на гъбички на кожата и някои начини да се предотвратят.

Има много неща, които могат да причинят гъбични инфекции , като например споделяне на дрехи и продукти за лична хигиена с човек, който вече има такава инфекция.

Хората, които са най-вече в риск да се получи гъбична инфекция са:

Хора, които се потят силно  
Хора, които имат ниска имунна система
Хора, които работят в близост заедно с други хора, които могат да се заразяват, като лекари, медицински сестри, студенти и т.н.
Хора, които са били на антибиотици, или имуносупресори за по-дълъг период от време
Хора или деца, които не могат да се въздържат от уриниране

Гъбичките нуждаят от влага, за да се възпроизвеждат и да се развиват, така че е логично, частите, в които е вероятно да се развият, са подмишниците, краката и ходилата, гениталната област и на места, където имаме кожни гънки.

Можете да получите гъбични инфекции чрез контакт със заразен човек или кожни техните клетки, така че винаги бъдете внимателни на обществени места като плувни басейни и съблекални. Също така, никога не използвайте чужди неща в тези области, като например гребени, кърпи и т.н.

Както вече споменахме, тъмните и влажни места са рай за растежа на гъбичките.

Ето защо винаги трябва да сте сигурни, че кожата ви е суха и чиста през целия ден. Обърнете особено внимание на носенето чисто памучно бельо, пазете краката си чисти и сухи и винаги изсушавайте кожата под гърдите.
Слабата имунна система означава по-висок риск от гъбична инфекция.

За да се стимулира имунната ви система, се хранете равилно. Консумирайте много зеленчуци и плодове, както и пробиотик кисело мляко. Гъбичките също се подхранват от захар, така че не забравяйте да се обърнете към протеини и здравословни мазнини за енергия. Също така, трябва да сте добре отпочинали и хидратирани.

Гъбичните инфекции са силно заразни. Ако вече имате такава, трябва да я предотвратите разпространинието ѝ чрез избягване на надраскване на засегнатата област. Пазете кожата си чиста и суха през цялото време. Използвайте чисти кърпи, за да избършете кожата си и да я миете редовно на по-висока температура.

Информирайте се за симптомите на различните гъбични инфекции. Всички те могат да бъдат причинени от гъбички, но те се различават от площта, върху която се появяват и имат различни симптоми.

Например, микозата се отразява на пръстите на краката и между тях, като причинява бодливо зачервяване на кожата, понякога дори и на стъпалата на краката.

Сърбеж, от друга страна, се появява в областта на слабините, обикновено при жени и възрастни мъже, които спортуват и прекарват много време в съблекалните. Това се доказва от червени люспести петна по кожата, по които се чувстват болки.

Гъбичните инфекции не са животозастрашаващи и лесно могат да бъдат третирани с противогъбични кремове и пудри без лекарско предписание. Въпреки това, силно ви съветваме, да потърсите медицинска помощ, преди да закупите или да използвате нещо, особено ако имате слаба имунна система или страдате от диабет.