Бенки: значение, премахване, кога са опасни? Тълкувания и полезни съвети

1
125
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Значение на вашите бенки по лицето ♥ Тълкования. ♥ Бенки по тялото. ♥ Дали са опасни? ♥ Какво значи, ако са червени? ♥ Премахване на бенки. ♥ Меланом.

Доста хора имат по тялото и лицето си малки тъмни петънца, наричани бенки.

Някои ги харесват, имат ги за признак на чар и хубост, на други пък не им се нравят, а трети не им обръщат внимание и почти не ги забелязват. Да поразгледаме какво точно представляват бенките.

Това са пигментни петна, придобити или вродени, получени заради увеличен брой на меланоцитите в базалния слой на епидермиса. Латинското им название е melanucitis nevus. Бенките обикновено са с кафяв цвят, могат и да са надигнати, в някои случаи по тях се появяват и косми. Членове на Американската академия по дерматология са установили, че повечето от бенките се появяват през първите 20 години от живота на човек.

Какво означават бенките по лицето?

Малките кафяви петънца по лицето ни, освен като козметичен дефект (за някои) и естествено украшение (за други), могат да бъдат тълкувани като носители на информация за някои наши особености, които самите ние още не сме осъзнали или умишлено се опитваме да прикрием.

Ето какво е значението на бенките, разположени в различните зони на лицето.

Тълкование 1

ЗОНА 1,2 или 3 – вие сте били малко бунтар в детството си. Имате творчески заложби, сръчни сте. Мислите с един ход напред, имате нюх за печалба. За вас е по-добре да имате собствен бизнес, отколкото да сте подчинен на някого.

ЗОНА 4 – вие сте доста импулсивни. Точно тази напориста натура ви отличава от тълпата, придава ви харизма. Трудно ви е да вземете правилното решение понякога, но в спорове излагате разумни аргументи. Бенка тук говори за огнен темперамент.

ЗОНА 5 – с бенка над веждата се счита, че имате потенциал да забогатеете, но затова трябва здраво да се потрудите. Около вас може да има доста завистливи хора и предатели, които искат да ви въвлекат в нечестни дела, затова се освободете от тях и сами се погрижете за доходите си. Не участвайте в тъмни сделки и съмнителни схеми.

ЗОНА 6 – имате творчески и умствени способности. Във вас има някакъв талант, който, ако развиете, ще ви донесе пари и слава. Слушайте сърцето си, не бъдете страхливи и ще имате успех.

ЗОНА 7 – с такава бенка, във вашето семейство може да има недомлъвки, недоверие, безпокойство и нещастия, та дори развод.

ЗОНА 8 – неудачна зона за бенка – предвещава финансови загуби и необмислени харчове. Научете се кога да спрете, сложете мярка и във флиртовете, и в харченето на пари.

ЗОНА 9 – супер неудачно място за бенка. Човек с такава бенка ще е нещастен в любовта, също и в работата си, може и да няма брак или щастливо семейство.

ЗОНА 10 – с тъмно петънце под носа – вие сте си късметлии. Обкръжени сте от обичащи ви хора, ще имате много деца и внуци. Ще бъдете морално и материално удовлетворени и подкрепяни от близките си.

ЗОНА 11 – хората, притежаващи я, често ще боледуват. За да намалите болестите, по-добре я отстранете.

ЗОНА 12 – ще водите хармоничен и спокоен живот. Имате достатъчно шансове за материално благополучие. Ще имате хармонични отношения с брачния си партньор.

ЗОНА 13 – често не ви достигат пари. Трудно ги печелите, лесно ги харчите. За съжаление съдбата ви е такава. Примирете се.

ЗОНА 14 – тази бенка говори за чувствителност към храната. Алергии към дадени храни – често ще ви дават ядове.

ЗОНА 15 – вие сте все в движение, имате нови идеи, обичате да откривате нови места. Радвате се на малките неща и сте много романтични.

ЗОНА 16 – заклети флиртаджии, много несериозни в любовта. Едно мислят притежателите на тази бенка, друго говорят, а трето вършат.

ЗОНА 17 – имате голямо значение за обществото. Социално активни, с ораторски способности, ще имате много обществени изяви. Не се поддавайте на чуждо мнение и критики.

ЗОНА 19 – хората с такава бенка имат много приятели. Обичат флиртовете и запознанствата, но често не могат да имат трайни и стабилни връзки.

ЗОНА 20 – ако притежавате бенка там, бъдете внимателни! Едно необмислено действие, една грешна стъпка понякога е в състояние да провали целия ви живот. Мислете, преди да действате.

ЗОНА 21 – много успехи, признания, късмет във всички области. Тази бенка предвещава щастие.

ЗОНА 22 – нещата при вас се получават и без много усилия. Всичко ви иде отръки и лесно постигате желаните цели.

ЗОНА 23 – хората с бенка в тази зона имат много силна интуиция и високо ниво на интелигентност. Дълъг и наситен с различни емоции живот.

ЗОНА 24 – на вас ви е писано да имате щастлива младост. Може да имате слава, успехи и да живеете добре, но на старини нещата ще се променят.

ЗОНА 25 – ако ви е излязла бенка там, ще имате възможност да добиете много материални блага, но внимавайте по какъв начин. Не изменяйте на принципите и възгледите си, не се събирайте с лоши компании и всичко ще си дойде на мястото.

Тълкование 2

Ето ви още едно интересно тълкование на зоните, където може да са ви излезли бенки. За някои вярно, за други шега, но източните култури също са описали какво означават кафявите точици по лицето на човек:

Точка 1 – окото на Шива или т.нар. трето око. Ако ви е излязла бенка там, знайте, че вие сте много интуитивна личност, разумни сте, искате нови знания.

Точка 2 – с бенка тук, вие сте тънкообиден, ревнив, нервен човек.

Точка 3 – вие може би имате поетична дарба. Висок интелект, разсъдлив човек сте.

Точка 4 – партньорът ви ще е късметлия с вас. Чувствителен, щедър, любвеобилен човек сте, знаете какво е съпружеска вярност.

Точка 5 – вие сте непостоянна и объркана личност. Влекат ви краткотрайните романчета и флиртове.

Точка 6 – обичате да пътувате, да творите и да фантазирате.

Точка 7 – вие сте егоцентрична натура. Понякога ревнувате и се сърдите без повод.

Точка 8 – голяма чувственост, хубави и страстни сексуални преживявания ще има притежателят на тази бенка.

Точка 9 – няма да сте щастливи в любовта, ако имате тази бенка. Караници и неразбирателства с парньора ви.

Точка 10 – вие сте земен човек. Отлична памет, дипломатичност, трезва преценка.

Точка 11 – обичате забранените неща. Сложни любовни отношения, тайни срещи, но и неподходящи партньори.

Точка 12 – вие напълно се раздавате в любовта, но от тази ваша влюбчивост често си патите.

Точка 13 – чести скарвания, но и бързи сдобрявания ще има с партньора си човек с такава бенка. Поставяте плътските желания на първо място във връзката си.

Точка 14 – възвишен и буден ум, но и объркана съдба. Може да имате чувството, че сте неразбран от околните.

Точка 15 – човек с бенка на това място е свободолюбива и независима личност. Пътешествия и интересни преживявания.

Точка 16 – вярност и щедрост към семейния ви партньор вещае тази бенка. Вие сте добър родител, всеотдаен към децата си.

Точка 17 – вие може би имате на моменти леко скандално поведение. Възможни са извънбрачни връзки и разнообразие от партньори.

Точка 18 – оригиналност, креативност, успех в работата ви очакват, ако носите такова тъмно петънце в тази част на лицето.

Точка 19 – много сте склонни към силна ревност. Търсите голямата и единствена любов, но може и да останете разочаровани.

Точка 20 – вие сте склонни към депресивни състояния и имате труден характер.

Точка 21 – имате наклонност към променливост и колебливост, както в работата, така и в любовния живот. Затова са възможни объркани служебни и лични взаимоотношения.

Точка 22 – подчертан еротизъм, сексуалност, невярност. Вие трудно се влюбвате истински и не оставате само с един партньор.

Точка 23 – вие сте подреден човек. Имате бистър ум. Искате да израснете както духовно, така и в материален план.

Точка 24 – малко сте беззащитни, имате нестабилно здраве и крехка психика.

Точка 25 – вие искате да имате традиционно, нормално, здраво семейство, без скандали и трусове в него. Уравновесена личност сте, затова ви харесват спокойният живот и рутината.

Бенки по тялото

Има и други тълкувания на разположението на бенките, в зависимост къде се намират. Освен по лицето, те са и често срещани по тялото, на видими или невидими места. Заради тези видими бенки, доста хора са били заклеймявани от Инквизицията като вещици и магьосници, защото малките тъмни петънца са смятани за „печати на Дявола„.

По-долу ще разгледаме какво означава да имате бенки на различни места по тялото:

По ръцете, по китките, по раменете – показват, че вие сте особено чувствителна личност. Приоритет за вас е любовта, и в нейно име правите доста компромиси и саможертви, дори понякога отсрещният да не го заслужава.
Добронамерени сте, не сте злобни, но трудно си намирате мястото в живота. Търсите себе си, но рано или късно ще успеете да намерите любовта и да се чувствате комфортно в средата си. И тъй като много трудно и болезнено приемате всяка лъжа и предателство, се стараете да отсявате и проверявате хората, с които общувате. Нечестните и лицемерните не ги толерирате, искате честност в отношенията си;

По краката и по ходилата- вие сте оптимисти, весела натура. Търсите нови изживявания, често сменяте целите, желанията и мненията си. Свободолюбиви сте, не обичате да ви се налагат и да ви командват;

По долната част на ходилото – ако имате бенка на това място, знайте, че вие сте орисани да сте известни. Все някой ден ще успеете да се реализирате в сферата на спорта, музиката, рисуването, политиката, шоубизнеса;

По корема – ако имате бенки в областта на корема, то вие имате склонност към пристрастявания – към алкохол, цигари, наркотици, секс, дори към определен човек. Внимавайте какъв начин на живот водите, може да се подхлъзнете по надолнището и да си опропастите дните. Емоционални сте;

По гърба – сдържани сте, точни и организирани. Умеете да се грижите сами за себе си. Имате навика да задържате лоши емоции в себе си, а в даден момент да избухвате силно. Околните ви уважават, тежите на мястото си, но бъдете предпазливи – край вас има скрити недоброжелатели. Може да се плетат интриги зад гърба ви;

По гърдите – вие сте много проницателни, умни и можете да имате лидерски позиции в живота. Откроявате се сред другите, но това ви навлича хорската злоба и завист. Слушайте интуицията си по-често;

По интимните части – вие сте много силен характер, който винаги се стреми към най-доброто. Не изпитвате удовлетворение често, имате мания за съвършенство. Не ви е лесно, но ако съумеете да подбирате хората около себе си и целите си, ще успеете да се справите.

Как да определим дали са опасни нашите бенки?

По принцип всяка бенка може да стане опасна – както съвсем малките, едва забележими, като точици, така и големите, открояващи се, плоски или пък изпъкнали. Но кога точно може да бъде вредна за здравето ни дадена бенка? Как да разпознаем кога безобидното кафеникаво петънце става застрашително за нас? Ето ги симптомите:

промяна в пигментацията – когато цветът на бенката започне да се изменя осезаемо. Дали от по-тъмна ще започне да изсветлява или от по-светла ще започне да тъмнее, това значи, че има опасност да се развие меланома.

промяна в размера – може да сте застрашени от злокачествено образувание, ако видите, че бенка по тялото ви започва да се разраства. Чести случаи има, когато туморът расте в дълбочина, под кожата и е трудно да се забележи промяната, но все пак не и невъзможно.

зачервяване на кожата по периферията на бенката – това е признак, че има възпалителен процес и нашият организъм се опитва да се бори с бързо нарастващите туморни клетки.

пигментации, появили се извън самата бенка – това значи, че туморът е нараснал първо в дълбочина, след което е започнал да се разширява, като малки части от периферията му са започнали да се надигат към кожната повърхност.

появяване на различни усещания – по принцип бенките не бива да са чувствителни на допир, ако са безопасни. Но ако при докосване усетите болка, дразнение, сърбежи, то обърнете си внимание.

Има и някои фактори, увеличаващи риска от появата на кожни тумори, ето кои са те:

 наличие на голям брой бенки по тялото, особено разположени в близост една до друга.

 често посещаване на солариум.

 честа работа на открито – например работа на полето, свързана с много стоене под жарко слънце и много поемане на UV лъчи в кожата).

 светли очи и светла кожа.

 фамилно предаване на меланом – в рода ви е имало хора, заболели от кожни тумори.

Как може да се предпазим и да намалим рисковете от развитие на кожен меланом:

 преглеждайте вашите бенки според таблицата по-долу, ABCDE и ако забележите нещо нередно веднага потърсете лекарска помощ.

 ако се излагате на слънце, винаги ползвайте защитен крем или лосион, съобразен с вашият фототип кожа.

 не допускайте да стигнете до изгаряне и обелване на кожата.

 ако можете, избягвайте излагането на силни слънчеви лъчи, особено лятото, между 12:00 и 16:00 часа.

 не чоплете и не се опитвайте по никакъв начин сами да отстраните бенките си!!! Това е възможно да се направи само от специалист, и в никакъв случай в домашни условия.

Какво значи, ако имаме червени бенки?

Освен добре познатите кафяви бенки, са известни и другите такива, но с червен цвят. Появяват се също като тъмните си посестрими по цялото тяло и в повечето случаи са безвредни. Името им на латински е CHERRY ANGIOMAS (чери ангиоми).

Чери ангиомите индикират започващото стареене на кожата и се състоят от кръвоносни съдове.

Много често се срещат по кожата в коремната област и се появяват след 30-тата година от живота на човек. Червените бенки обикновено са плоски. Растат до 1-2 мм. на широчина и 1 см. на диаметър. Те са оцветени в яркочервено, кърваво червено или дълбок тъмен нюанс на лилавото.

Защо се появяват червените бенки? Ако са ви излезли по лицето, вероятно се дължи на голямата гъстота на мрежата от кръвоносни съдове. Ако са се появили в зряла възраст, освен споменатото остаряване на кожата, се предполага, че са знак за хормонално нарушение, например при бременност, кърмене, употреба на противозачатъчни таблетки, заболявания на ендокринната система, ултравиолетово радиационно облъчване, недостиг на витамин C, което води до изтъняване и нарушаване целостта на капилярите в епидермиса.

Може би някои от вас се питат дали е възможно да се лекуват червените бенки. Отговорът е – да. Това става с хирургична намеса или консервативно медикаментозно лечение, а в някои случаи с комбинация от двете. Но не се препоръчва тяхното премахване, ако те не растат. Дори и да ви се струват козметичен дефект, прикрийте ги с дрехи или с гримове (хипоалергенни), ако са по лицето ви. Cherry angiomas не носят риск от малигнизация.

Премахване на бенки

Хората, които носят по себе си бенки, но не ги харесват и искат да ги нямат, се чудят как да ги „изтрият“. За това има два начина – със специализирана лекарска помощ и с народни рецепти. Ще прочетете описани и двата начина, но молим, изобщо не пробвайте сами да отстранявате бенките си, без това да е предварително обсъдено с лекар, защото това може да доведе до нежелани усложнения и да бъде опасно за вашето здраве. Не правете това на сама глава у дома си!

НАЧИН 1 – с народни лекове

С ябълков оцет – това е един от най-евтините начини да се избавите от нежеланите бенки, без да ни останат белези. Просто вземете памучен тампон и го напоете с ябълков оцет. Поставете напоения тампон върху бенката и залепете с лейкопласт и оставете да престои един час. Правете това ежедневно, докато бенката изчезне или изпадне.

С чесън – разрязва се на две половинки скилидка чесън. Сложете едната половинка върху бенката и я залепете с лепенка така, че да мърда и останете през нощта с нея. Повтаряйте всяка нощ, докато бенката не падне.

С бананови кори – вземете корите на един банан. Допрете плътно вътрешната страна на обелката до бенката и задръжте за час така. Очаквайте ефект след няколко дни.

Със сода бикарбонат и рициново масло – капнете три-четири капки рициново масло върху една щипка сода бикарбонат. Намажете с тази смес нежеланото тъмно петънце обилно и останете да преспите така. На сутринта отмийте с хладка вода. Повтаря се седем дни.

С парче ягода – с едно парченце ягода покрийте бенката си, оставете така да престои един час. Повтаряйте това, докато избледнее.

Със сок от грейпфрут – трябва ви прясно изцеден сок от грейпфрут. С малко памуче нанасяте сока върху желаните участъци, по три пъти на ден. След десетина дни ще има ефект.

С масло от чаено дърво – с клечка за уши или памуче втривайте масло от чаено дърво няколко пъти на ден върху мястото, където ви е излязла бенката. След един месец се предполага,че ще се махне кафявият пигмент.

С крем против бенки – намират се на пазара и такива продукти. В листовката е описано как точно се прилагат и за какъв период от време, но трябва да знаете, че кремовете са също могат да бъдат много опасни. Първо, могат да оставят по кожата ви по-видими следи от бенката, второ – може да попаднете на продукт менте, който да увреди вашата кожа и да раздразни вашите бенки, дори предизвиквайки тежки алергични реакции или меланом.

ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Тук описаните методи за отстраняване на бенки не са проверени и доказани. Не приемайте за чиста монета тези “ бабини илачи“, нищо, че народната медицина се слави като ползотворна.

Ако искате безболезнено и ефикасно да се отървете от нежеланите си пигментни петънца, молим, обърнете се към доктор специалист! Процедурите може да не са евтини, като тези природни лекове, но със сигурност не биха били опасни за здравето ви и няма да ви нанесат щети.

НАЧИН 2 – чрез хирургична намеса

Това е единственият сигурен начин, за да сте сигурни, че в кабинета на лекаря ще решите проблема с недолюбваните бенки.

В повечето случаи махането на малките черно-кафяви точици става с локална анестезия. По посока на мускулните влакна се прави малък листообразен срез и тъканта се подлага на хистологично изследване.

Ако анализът покаже, че бенката е безобидна, останалата част се маха чрез плоско изрязване. Това означава изрязване изпъкналата част на бенката, до нивото на повърхността на кожата.

Плоското изрязване се прилага при бенки, дразнещи се от движения на тялото или допир до дрехи. Може обаче невусът отново да се появи, ако не са отстранени всичките му клетки или да се получи тъмно пигментно петънце, неподлежащо на отстраняване.

Бенки се махат още чрез техниката елиптична ексцизия. Така бива изрязвана не само самата бенка, но и околната, а също и подлежащата тъкан. Това елипсовидно изрязване е подходящо за неопасни, както и за рискови образувания. Също така, ако разполагате с финансови възможности, ще можете да се възползвате от най-ефикасния, най-бързия, най-безболезнения и и най-нерискован метод – премахване на бенки с помощта на лазер.

С лазерен лъч се третира кожата, където е излязла бенката и за минути безкръвно и трайно се премахва. Тук странични ефекти почти няма, превръзки и рани след това изобщо не съществуват.

източник: chudesa.net