7 ужасни симптома на тения в организма, които в никакъв случай да не пренебрегваме:

1
120
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Всички сме чували за случаи на заразяване с тения . Но знаем ли какво точно представлява това опасно състояние ? Днес ще поговорим повече за симптомите на тения в организма , но преди това нека започнем с първия и най-логичен въпрос:

Какво е тения?

Тенията е дълъг белезникав паразит, който навлиза в тялото в резултат на консумация на яйца от тения. Това може да се случи по различни причини, най-честите от които са лоша хигиена и някои видове храни, като например сурово свинско месо, говеждо месо и риба – или вода, която съдържа следи от замърсени фекалии.

7 ранни признака на тения в организма

1.

Болки в корема

По всяко време, когато има нещо чуждо в червата, е възможно това да доведе до коремна болка. Коремната болка от инфекция с тения често се описва като неочаквана болка, която продължава дълъг период и се появява редовно.

2. Дизентерия

Дизентерията е възпаление на червата, което обикновено произвежда симптоми като кръв и слуз в изпражненията. Известно е също, че това състояние причинява хронична диария.

3. Умора

Необичайната умора често се съобщава от хора с паразитна инфекция като основен симптом. Експертите смятат, че тази умора се причинява от загубата на енергия, причинена от повишения имунен отговор, необходим за борба с инфекцията с тения. Загубата на хранителни вещества поради инфекция с тения също е възможна причина.

4. Изпражнения, съдържащи ларви

Надяваме се никога да не ви се случи. Да, можете да отделяте червеи на фрагменти или цели.

5. Грипоподобни симптоми

Стомашно-чревното дразнене (GIT) може да доведе до загуба на апетит. Още по-лошото е, че този вид паразитна инфекция може да причини симптоми, имитиращи симптомите на стомашен грип, включително диария, гадене и повръщане.

6. Жълтеница

Жълтеницата е състояние, което причинява пожълтяване на кожата или бялото на очите. Тъй като тенията се разширява и заема повече място в червата, това може да причини запушване на жлъчния канал. Когато това се случи, той може да произведе излишък от билирубин, жълтеникав пигмент в черния дроб, което води до жълтеница.

7. Увреждане на черния дроб

Ларвите на тения могат да напуснат червата и да нахлуят в черния дроб. Оставени необезпокоявани (без да вземем мерки), тези ларви могат да нарушат работата на черния дроб, като възпрепятстват кръвния поток. Някои от най-честите симптоми на увреждане на черния дроб включват болки в корема, подуване на глезените и краката, дразнене на кожата, тъмна урина, хронична умора и загуба на апетит.