ФБР дава $3 милиона за най-търсения хакер в света, а той си живее царски в Русия |

2
151
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Бръсната глава и тънка усмивчица, Евгени Михайлович Богачов е изтърбушил десетки банки, изпразнил е хиляди сметки и е предприемал кибератаки по целия свят.

За неговото залавяне ФБР предлага награда от 3 милиона долара, а две съдилища в САЩ го обвиняват в измама, пране на пари, кибер пиратство и конспирация. Това пише испанският в. „Ел Паис“.

По-познат като „Славик“ или lucky12345, той е най-търсеният хакер в света. Но никой не може да го арестува. Няма полза от неговите фотографии или досието, в което се указва къде живее или на какво посвещава свободното си време.

На 33 години Богачов се оказва далеч по-силен от цялата полицейска и съдебна мощ на най-могъщата държава на света.

„Славик“ се крие в Русия. През декември миналата година бе вписан в групата, която Барак Обама набеди за кибератаката, чиято цел била да съсипе президентската кампания на Хилъри Клинтън.

На него и на още четирима високопоставени лица от руските тайни служби бе наложена забрана да пътува в САЩ, бяха замразени и всичките му сметки. Тези мерки обаче изобщо не угасиха усмивката на мъжа, който пише история извън закона.

Според ФБР „Славик“ е един от най-разрушителните хакери за всички времена. Сред неговите зловещи създания е вирусът Cryproblocker, който блокира компютрите и изисква откуп за „освобождаването“ им.

В края на 2013 г. над 234 000 компютри бяха заразени, което на Богачов донесе хубавата сума от 27 милиона долара само за 2 месеца.

Но най-страшното творение на злокобния гений е свръхсложният код Zeus, създаден през 2006 г., когато Богачов е едва 22-годишен. Оттогава той непрекъснато го подобрява до версията Gameover.

Вижте историята на мистериозния руски хакер, за когото ФБР дава $3 млн. (СНИМКИ)

Троянецът, считан за един от най-опасните компютърни вируси на планетата, действа като двуостър нож. От една страна извлича банковите данни и паролите на компютъра, който заразява. А от друга, без притежателят му да разбере, включва апарата му към тъмната мрежа (botnet).

Под командването на „Славик“ тази мрежа подчини един милион компютри и се превърна в най-ужасния кошмар на ФБР.  

Печалбата за Богачов?

Над 100 милиона долара. Тази мрежа бе разбита с огромни усилия през 2014 г.

Но нейният създател така и не бе заловен. Както и много други руски хакери, чието спокойствие е гарантирано далеч от Вашингтон. Според украинските спецслужби „Славик“ действа под покровителството на специален отдел за шпионаж на Русия.

Женен, с една дъщеря, Евгени Михайлович Богачов се наслаждава царски на живота в малкия крайбрежен град Анапа, в Западен Кавказ. Там, според полицейски източници, колекционира луксозни коли, посвещава времето си на плаване в Черно море, а когато може, посещава и Крим.

„Славик“ бил луд по най-красивите хищници – котките. Притежава бенгалка, а любимата му пижама е с щампа на леопард. Украинското разузнаване твърди, че хакерът има цяла флота автомобили, базирани на различни места в Европа, за да не привлича вниманието, когато отскочи на почивка там.

Хакерът обикновено избира една от двете си вили във Франция, където пътува с един от трите си руски паспорта.

Но докато Кремъл си мълчи, а американските власти крият подробности около кибератаките срещу Клинтън, „Славик“ може да се усмихва. Той се чувства най-добре откъм тъмната страна.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ