УСПЕХ: Американската космическа ракета Фолкън 9 изведе към МКС кораба Драгън!

2
96
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешното изстрелване. Photo credit : SpaceX

5 декември 2019 г. 20:00 ч.

Светослав Александров. Тази вечер в 19:26 ч. българско време от космодрума Кейп Канаверал във Флорида, САЩ, излетя американската ракета „Фолкън 9“ с космическия кораб „Драгън“. Това е 19-тата товарна мисия, която СпейсЕкс провежда за доставката на провизии към Международната космическа станция. 

Броени минути след началото на полета „Драгън“ се отдели от втората степен на ракетата-носител, разгърна слънчевите си панели и започна самостоятелно сближаване със станцията. Ако всичко мине по план, прикачването на кораба към модула „Хармъни“ на МКС ще е факт в неделя. 

„Драгън“ ще остане прикачен към станцията до 4-ти януари, когато ще напусне орбиталния комплекс и ще извърши меко кацане в океана с отработени научни експерименти.

В рамките на днешния полет СпейсЕкс отново успя да прибере първата степен от ракетата-носител „Фолкън 9“ посредством меко кацане върху плаваща океанска платформа.

На борда на космическия кораб пътуват 38 научни постановки. Една от тях е на Будвайзер (изненада!). Да, тази компания ще проучва възможността за производство на бира в условия на микрогравитация. 

Освен това СпейсЕкс изпрати в космоса специална селекция от мишки, които са лишени от ген, отговорен за синтезата на миостатин – протеин, потискащ растежа на мускулите. Така тези мишки са супер мускулести. Прочие, същото явление е установено и при други животни и дори при хора. Учените се надяват чрез изучаването на мишките да разгадаят загадките на механизмите, при които в космически условия хората губят костна и мускулна маса. Резултатите ще помогнат за лечението на редица заболявания, водещи до мускулна атрофия.

Запис от днешния полет: тук (Youtube връзка)

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/