16 признаци на дефицит на магнезий и храни, с които да го наваксаме

1
96
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Може да и знаете какво е магнезия, но давате ли си сметка, колко важен може да бъде за здавето ни? Магнезият е включен в повече от 300 метаболитни процеса в тялото ни, като по тази причина е наричан „минерал-ръководител“. И така, какво означава, да имаме дефицит на магнезий и какви са симптомите за това? 

Защо допълнителното снабдяване на организма с магнезий е добра идея? 

Първо, магнезият е необходим за пренасянето на калция през клетъчните мембрани.

Защо? Калцият има нужда от други хранителни вещества, които да го преведат до костите. Тези други вещества са силиций, витамин D, витамин K, и както можете да се досетите-магнезий.

 Излишъкът на калций се свързва с проблемите на сърцето, когато продължителният престой на калция в кръвта, коства образуването на артериална плака. 

Минералите са по-важни от витамините, които водят битка сами, без помощта на минералите. Благодарение на модерните методи на отглеждането на монокултури, които разчитат предимно на използването на химически торове, пестициди и инсектициди, които се абсорбират в почвата, от повърхностния слой на почвата е силно изчерпани от минералното си съдържание.

Магнезият е минерал , който липсва в голяма част от повърхностния слой на почвата, което оставя около 80% незадоволени нужди от препоръчителните 240-420 милиграма, в зависимост от възрастта. Важно е да си отбележи, че експертите смятат, че нивата на магнезия, който приемаме, би трябвало да са двойно по-високи. 

И ако по сигналите, които тялото ни дава, можем да разберем, че имаме липса на магнезий, кръвните тестове не биха били от особена полза, тъй като магнезият действа на клетъчно нива и се акумолира в органите и нервните влакна. Така че, дори и добри резултати на кръвните изследвания, на тях не би могло изцяло да се разчита.

16 симптома на дефицит на магнезий

Както беше споменато, магнезият е минерал, който е отговорен за множество процеси в тялото. Като противовъзпалителен минерал, предлагащ защита от заболявания като артрит и Алцхаймер, магнезият е използван също така и като лекарство срещу високо кръвно налягане, диабет, респираторни заболявания, и още много други. 

 Както можете да заподозрете, увеличаваенто на приема на магнезий може да разреши много от проблемите ви, така както и липсата му може да доведе до тяхното увеличаване.

Тук са 16 признаци на недостиг на магнезий:

Недостиг на калций
Влошено здраве на сърцето
Слабост
Мускулни крампи
Тремор
Гадене
Безпокойство
Високо кръвно налягане
Диабет тип II
Дихателни проблеми
Виене на свят
Умора
Калиев дефицит
Затруднено преглъщане
Слаба памет
Объркване

Важно е да се отбележи, че въпреки че това са симптоми на магнезиев дефицит, това не означава непременно, че имате липса на магнезий, ако имате един, или няколко от симптомите.

Как безопасно да снабдим тялото си с достатъчно магнезий?

Почти е невъзможно да се предозирате с магнезий, но въпреки това предозирането с този минерал не е добра идея. Твърде висок прием на магнезий може да доведе до някои странични ефекти, като неправилен сърдечен ритъм, или затруднено дишане. Подобно на оралния прием на витамин С(аскорбинова киселина), предозирането с магнезий може да доведе до диария. Трябва да знаете, че не всички продукти, съдържащи магнезий, са лесно усвоими.

Можете да намерите евтини продукти, които съдържат магнезиев цитрат, който е един о тнай-лесно усвоимите магнезиеви заместители.

Можете да си набавите магнезий чрез кожата, като използвате магнезиев хлорид. Магнезиевият хлорид е познат също и като магнезиево олио, което можете да намерите в Интернет. 

Ако искате да си набавите магнезий чрез храната, можете да се възползвате от следните продукти, които имат достатъчно много от този минерал:

Тиквени семки
Слънчогледови семена
Соя
Черен боб
Кашу
Спанак
Тиквички
Сусамови семена
Бадеми
Бамя