Космическият кораб Старлайнър успешно премина през главна репетиция на обратното отброяване

2
150
Добави коментар
redbul80
redbul80

Снимка на ракетата „Атлас 5“ с кораба „Старлайнър“ по време на главната репетиция вчера. Photo credit : NASA

7 декември 2019 г. 09:03 ч.

Светослав Александров. Американската космическа компания United Launch Alliance (ULA) оповести, че вчера екипите извършиха успешна репетиция на обратното отброяване на ракетата „Атлас 5“, която през този месец ще изстреля кораба на Боинг „Старлайнър“ на път към Международната космическа станция.

Това бе т.нар. „мокър тест“ – т.е. ракетата бе заредена с гориво, всичките бордови системи бяха активирани, а наземните екипи изпълниха всички стъпки плюс провеждане на обратно броене до нула – но без да бъдат запалени ракетните двигатели. 

От тази процедура се вижда, че начинът на работа на ULA се отличава силно от този на SpaceX. ULA не изисква огневи тест преди реалното изстрелване, докато SpaceX държи на такова. Различни компании – различни политики. Специално за „Атлас 5“, мощните двигатели на първата степен RD-180 са надеждни и никога досега не са се проваляли в полет. По-интересно е да видим какъв ще е полетът на втората степен „Центавър“. По традиция за мисии до високи орбити и междупланетни експедиции ULA изполва „Центавър“ с единичен американски двигател RL-10C-1. Но за изстрелването на „Старлайнър“ ще се използва степен „Центавър“ с два ракетни двигателя от вида RL10A-4-2.

За последен път „Центавър“ с два ракетни двигателя RL10A-4-2 бе използвана през 2004 година, като степента е летяла преди това при различни конфигурации на по-ранни ракети. Никога досега степента не е била използвана за „Атлас 5“, така че очакваме полета с интерес – дори и само по тази причина.

Сега изстрелването на „Старлайнър“ е насрочено за 20-ти декември – т.е. имаме един ден отлагане. Това отлагане бе причинено от забавянето на космическия кораб „Драгън“, който излетя ден по-късно от очакваното, и сега, за да няма допълнителен трафик горе, се налага да се измести и мисията на „Старлайнър“. Но пък е хубаво че сега, когато има отлагане, то не е заради технически проблем – а защото вече има много кораби, обслужващи МКС.

Напомням на читателите, че в сряда товарният американски кораб „Драгън“ излетя успешно, а в четвъртък и руският „Прогрес“ благополучно се отправи към станцията. Предстоят натоварени предпразнични, а ако „Старлайнър“ излети, и празнични дни!

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/