Можем ли да отстраним папиломите безопасно ?

1
147
Добави коментар
liliq8514
liliq8514

Рядко има някой, който по тялото си да няма бенка или брадавица. Тези кожни образувания обикновено са доброкачествени и причината за появата им е специфичен вирус.

Какво представляват папиломите?Папиломите са малки меки образувания с кръгла форма и с големина 1-2 мм. Появяват се по повърхността на кожата и лигавицата на някои органи. Често в участъци по лицето, шията, слабините и под мишниците се срещат по няколко от тези светлокафяви или с телесен цвят изменения на кожата.

Решаващ фактор за появата на папиломите са слабата имунна система на човека и по-голямата влажност. Предават се по различен начин – чрез кърпи и други предмети вкъщи, чрез сексуален контакт, край воден басейн или са разпространяват сами, веднъж появили се.

Опасни ли са папиломите?Има различни разновидности папиломи. Малко са злокачествените, някои от които могат да поразят женските полови органи, и то необратимо. За да не застрашат живота ни, не трябва да пипаме неизвестни видоизменения по кожата си, които са възпалени, растат или кървят.

Как да премахнем папиломите?Обикновено искаме да премахнем тези образувания, защото ни създават дискомфорт. Някои видове е задължително да се отстранят, но от специалист поради риск от онкологично заболяване – например аналните папиломи.

Лекарите съветват да не се опитваме да премахнем сами подобни образувания на половите органи или образувания по лицето. Народната медицина познава различни начини за отстраняване на папиломи, някои от тях доста ефикасни:

1.Оцет.Директно върху папиломата се маже или само с оцет, или към него се прибавят растително масло и чесън.

2.Сок от змийско мляко, смокинови листа или глухарче.Сокът от тези растения премахва успешно всякакви кожни образувания, дори злокачествени.

3.Премахване с конец.Някои успешно прерязват папиломата по този начин. Лекарите обаче предупреждават, че има риск от възпаление.

4.Чесън.Ако наложим върху папиломата парченце чесън или я намажен с чеснов сок, тя изчезва след няколко седмици.

Има, разбира се, още народни рецепти, но все пак трябва да се доверим по-скоро на лечението на папиломите от специалист. Ако папиломите не ни създават неудобство и не представляват особено голям козметичен проблем, по-добре да не ги отстраняваме, а да ги наблюдаваме и да се консултираме с лекар.

Please follow and like us: