Три пъти над нормата фини прахови частици за последното денонощие в София

2
132
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

През изминалото денонощие бяха регистрирани среднодневни превишения до три пъти над нормата от 50 мкг/куб. м на четири от петте градски станции. Прогнозата е концентрацията на ФПЧ в рамките на днешния ден да намалява.

Във връзка с регистрираните превишения и днес продължават извънредни проверки за нерегламентирано горене на отпадъци от екипи на Столичен инспекторат, както и проверки на строителни и търговски обекти, и горене на отпадъци на открито.

Последните дни са извършени над 60 проверки в София. От Столична община призовават гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг начин на отопление.

Въздухът в София тази сутрин:

Снимка: btvnovinite.bg

През зимата около 40% от замърсяването на въздуха идва от битовото отопление на дърва и въглища. В дни с мъгла то се задържа в приземния слой и поради котловинния характер на релефа на София трудно се разсейва.

Поради тази причина Столична община защити проекти за безплатната подмяна на печките на дърва и въглища на 20 000 домакинства в София. В момента се монтират и коминни филтри на домакинства, които използват твърдо гориво за отопление в районите “Красна поляна” и “Слатина”.