Влаковете в метрото могат да се движат и без машинисти през 2020 г.

2
129
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Предстои нова инспекция на метрото другата седмица. В това няма нищо лошо, тъй като финансирането на строителството му е по оперативна програма „Транспортна инфраструктура“ и това е един от най-проверяваните обекти. Това каза директорът на „Метрополитен“ инженер Стоян Братоев в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ.

„Нашето метро е над средноевропейското – и като организация на експлоатацията, и като външен вид, много прилично метро, без да се увличаме в луксове, с едни прилични архитектурни решения“, каза още инженерът.

Той обясни, че не се е забавило пускането на третия лъч и всичко е в срокове.

„В момента изграждаме два участъка, всеки участък е обособен на определени позиции, строителната част завършва сега, но остават изпитанията, тестовете. Първите две метростанции – на Красно село и булевард „България“ завършиха през октомври, другите станции завършват сега. Става дума за първия етап, тъй като ние изграждаме два етапа“, добави той.

По думите му централният участък от Красно село до булевард „Владимир Вазов“, 8 км – 8 станции, е първият етап, строителството на който трябва да завърши тази година. „А следващата година трябва да завърши етапът в „Овча купел“ – 4 км – 4 станции. На първия етап трябва да се направи изпитание, така че през следващите месеца ще приключат и тези процедури“, обясни инж. Братоев.

Той разказа, че третата линия като геоложки условия е била много трудна – много подземни води, слаби почви. „90% от метрото в София в момента е под нивото на подземните води. На третата линия е още по-тежко, тъй като тя е по-дълбока, там водният стълб е по-голям. Най-тежко беше на станцията на НДК“, отбеляза той.

„Влаковете се движат максимум с 80 км в час, и при тези скорости на пътуване средната скорост на придвижване на пътниците е 38-40 км/ч. С лека кола в София средната скорост е 20-24 км/ч. Софиянци дневно икономисват над 110 000 човекочаса от това, че ползват метрото“, заяви директорът на „Метрополитен“.

На въпрос ще има ли влакове без машинисти той отговори, че има 4 нива на автоматика на метрото. В момента сегашните линии са 2-ро ниво – където автоматиката управлява да няма засичане на влакове, но машинистът управлява влака.

„При третата линия машинистът има изключително малко функции, но е обучен да може да поеме в екстремна ситуация управлението на влака, така че в момента върви обучението на машинисти. С добавка софтуер и хардуер влаковете може да се движат без машинисти“, обобщи инж. Стоян Братоев.