Ема Уотсън дари милион долара за гореща линия за жени, жертви на насилие

1
128
Добави коментар
vocala
vocala

Точно както много от героите, които е играла, Ема Уотсън не е човек, който стои встрани, докато други се борят с несправедливостта.

Актрисата, модел и посланик на добра воля на ООН участва активно в движението #MeToo и сега се застъпва за предотвратяване на тормоз на работното място. През август 2019 г. Уотсън си партнира с Фонда за справедливост и равенство във Великобритания, създаващ гореща линия, която предоставя безплатни правни съвети на тормозени жени на работното им място.

Според организацията поне половината жени са преживели сексуален тормоз на работното си място.

Горещата линия предоставя сигурно пространство за жените, живеещи в Англия и Уелс, да търсят помощ и да определят следващите си стъпки. Въпреки че в момента работи само в понеделник и вторник, фондът няма търпение да разшири часовете си.

Засега всяка жена, която се обажда на горещата линия, получава експертна информация от юридическия персонал за правата на жените (ROW) и адвокати по трудова заетост на жени – как да предявят иск в Трибунала по заетостта, споразуменията за уреждане и споразумения за неразгласяване (NDAs), всичко останало, от което се нуждаят, когато са подложени на сексуален тормоз.

Фондът за справедливост и равнопоставеност във Великобритания подкрепя финансово ресурсната линия, докато Фондът за жени и момичета в Обединеното кралство го управлява. Инициативата е частично финансирана и от дарения от известни личности като Уотсън, които дариха 1,2 милиона долара за операцията.

В съобщение на ROW Уотсън заяви, че движението набира сила и всички сега трябва да работят заедно, за да създадат безопасни работни места за всички жени.

„Най-накрая се усеща, че хората осъзнават мащаба на проблема със сексуалния тормоз и със сигурност се надявам, че с глобални стандарти, като неотдавнашния договор на Международната организация на труда за тормоз на работното място, ще започнем да виждаме нов климат на превенцията и отчетността по този въпрос на световно ниво.

Разбирането какви са вашите права, как можете да ги отстоявате и изборите, които имате, ако сте изпитали тормоз, е толкова важна част от създаването на безопасни работни места за всички и тази линия на съвети е толкова огромно развитие, че всички жени се подкрепят, където и да работят“, сподели актрисата.

За Уотсън отказването от каузата не е опция. И въпреки че с удоволствие ще поеме ролята на обществен защитник, броят на хората, които се присъединяват към борбата, се увеличава, което означава, че тя не е сама в повишаването на осведомеността и довеждането до край на неравенството на работното място.

Хърмаяни щеше да се гордее.

We are bringing it home to the UK! @timesupnowLink here and in my bio to donate to the UK Justice and Equality fund. https://t.co/90ymNXxElk pic.twitter.com/D5Ebz48KAn— Emma Watson (@EmmaWatson) February 18, 2018