Как да разбираш хората и човешката природа

1
145
Добави коментар
lowriderzzz
lowriderzzz

 > Как би могъл да разбереш хората и човешката природа?

 > Защо някои хора действат по странен начин и каква е природата на тяхното поведение?

 Оновната причина, поради която хората не съумяват да разберат другите не е това, че някои хора действат странно или по необикновен начин, ами защото повечето хора не са наясно със собствената си човешка природа.

 Поради нашата човешка природа, ние винаги правим грешка в това да се опитваме да попълним празнотите с информацията, с която разполагаме без да мислим и за момент дали информацията, която имаме е достатъчна или не и за това много хора не съумяват да разберат правилно другите.

 В тази статия щя ти кажа как да разбираш по-добре хората и човешката природа като цяло.

 

Връзката помежду разбирането на хората и твоята човешка природа

Първата грешка, която правят хората, когато се опитват да разберат другите е да приемат, че едно и също действие се случва постоянно в резултат от едно и също намерение. Ако например обичаш да се фукаш с цел да привлечеш внимание, тогава е напълно погрешно да приемаш, че всички хора които се фукат искат внимание, защото някои от тях може да го правят поради различна причина.

 Базирайки се на нашата човешка природа ние също сме склонни да виждаме поведението без да се вглеждаме в съществената причина. Ако видим едно дете да краде, бързо приемаме, че детето няма правилно възпитание и морал, но ако сме знаели че го прави, само за да привлече вниманието на родителите си към него, тогава неговото поведение може да придобие доста смисъл.

 Когато се опитваш да разбереш другите, трябва да знаеш, че основавайки се на човешката природа, всички дейности които изглеждат странни, непонятни или нелогични са били развити с цел да изпълняват чисто рационални цели.

 Например, престъпник, който убива хора без причина се смята за психопат от обществото, но когато разберем, че като дете той се е чувствал малоценен и единствения начин, който е открил да се чувства значим е бил да стане опасен, тогава може вече да започнем да го разбираме по-добре.

 

Как по-добре да разбираме хората ? 

 Мой приятел имаше крайна омраза към рабоата си. Обясняваше ми колко страдаше всяка сутрин по път към офиса си и колко ужасно се чувстваше накрая на всеки уикенд.

 Всеки път, когато кажеше на приятелите или роднините си за своите проблеми те винаги му даваха все един и същ отговор. „Хайде, всеки работи, защо искаш да си по-различен? Няма какво да направиш.“

 Тъжно, но техния отговор просто отразяваше колко бегло го разбират, защото ако знаеха дори и малко за психологията, никога не биха казали нещо подбно.

 До края на тази статия ще ти покажа как да разбираш по-добре хората като ти казвам как да избягваш често срещаните грешки, които всеки прави, когато се опитваш да разбереш някой друг.

 

Ние не сме едни и същи!!

 „Хайде, всеки работи, защо искаш да си различен…“

 Този отговор произлиза от погрешното вярване, което като цяло гласи, че всеки е идентичен и еднакъв, докато истината е, че всеки един от нас вижда света по различен начин, осовавайки се на своите минали преживявания, своите вярвания, ценности и прочие.

 Ако едно куче подгони или ухапе шест годишно дете, тогава детето може да израстне боейки се от кучета, докато ако родителите на друго шест годишно дете му подарят като подарък куче, тогава то (детето) може пък да заобича кучетата.

 Ако второто дете види че първото се чувства некомфортно, когато някое куче случайно преминава покрай тях, тогава може да го сметне за страхливец.

 Основната причина поради, която едното дете мисли другото за страхливец е, че го бе преценил основавайки се на своя набор от вярвания, които пък от своя страна са базирани на миналото му. За второто дете кучетата не са опасност, та защо изобщо някой друг би се страхувал от тях?

 Първата фатална грешка, която може да те възспре от това да разбереш хората е да ги съдиш основавайки се на своя собствен набор от вярвания.

 

За да разбираш хората първо трябва да си съпричастен на техните емоции

 Съветът „Хайде всеки работи…“ произхожда от друго погрешно вярване, което гласи, че всички ние имаме едно и също ниво на поносимост към различни събития, но истината е че сме напълно различни. Един човек, може да обича да стои сам у дома, докато друг може да се задушава, ако прекара няколко часа без да взаимодейства с хора.

 С цел да разбираш хората не трябва просто да се поставяш на мястото на другите, а трябва да си съпричастен с емоциите, които те изпитват.

 Когато си поговорих с приятеля, който мрази работата си, открих че дълбоко в подсъзнанието му, свободата беше нещото, което ценеше най-много, защото той свързваше работата в офис с липсата на свобода, която не можеше да понася, когато ходеше на работа от 9 до 5 като всеки останал.

 Окуражавах го да напусне работа и сега той е щастлив, работейки за себе си и провеждайки обучения.

 

“Той е идиот!”

 Една от най-честите грешки, които хората правят, когато пробват да се разберат един друг е нарицаването, ако не са разбрали намерението зад поведението си.

 Например може да нарицаеш някой като идиот или тъпак, за това че е сторил нещо, което изглежда нелогично за теб, но веднага щом разбереш причината зад неговите действия може да откриеш, че ти си сгрешил.

 Да наричаш някой идиот, луд или неадкватен, понякога не е нищо повече от начин да си помогнеш да се запознаеш с неговите действия. Ние хората не обичаме неясни неща и за това прибързваме да определяме действията на всеки от нашата перспектива, само за да почувстваме, че сме ги разбрали.

 В книгата Цялостния наръчник за щастлива връзка е обяснено как много двойки имат караници, само защото приемат погрешно намеренията на другия. Ако просто дискутират тези проблеми един с друг лице в лице, тогава биха имали много по-малко караници.

 Ако ме помолят да сумирам изкуството на това да разбирам хората с няколко думи, бих казал, че с цел да разбереш хората по-добре, трябва да изживееш миналото им, да изпиташ емоциите им и да мислиш използвайки начин, по който мислят техните умове.

 

Как да разбереш някой на дълбоко ниво?

 Днес повечето хора правят повърхностни преценки за другите. Някои хора дори стигат до там да преценяват другите основавайки се на една единствена ситуация. Най-голямата грешка тук се състои в това, че смятат човешките същества за прости организми, които могат да бъдат разбрани за няколко секунди, докато всъщност това да разбереш някой на дълбоко ниво изисква напълно различна нагласа.

 Първото нещо, което трябва да сториш, за да разбереш някой дълбоко, е да елиминираш всякакъв вид предубеждения и всякакви други преждевременни заключения, които може би вече си направил за този човек.

 От тук до края ще се съсредоточа в това да ти кажа как да разбереш някой на дълбоко ниво.

 Основно съществуват няколко правила за това как да разбереш хората.

 

Зад всяко действие съществува положително намерение: Мъжът, който е пияница, не го прави защото така се чувства щастлив, ами го прави защото има по-дълбок мотив, който го тласка да го прави. Така може би бяга от проблемите си или си защитава себестойността, избягвайки определени отговорности.

 

За да разбереш някой, трябва да погледнеш цялостната картина: Това е продължение на точка първа. Ако зад всяко действие има положително намерение или определен мотив, тогава ти никога не трябва да съдиш хората, освен ако не разбереш повече за цялостната картина. Един приятел веднъж ми каза, че имал проблеми в това да се концертира над ученето и вместо да му давам директно съвет, аз започнах да му задавам други въпроси с цел да видя цялостната картина. Понякога на хората им липсва концентрация, защото тяхното подсъзнание иска да ги защити от това да изпробват своите способности (ако са били положили изпит и после са се почувствали зле, тогава биха се почувствали безполезни). Все пак човекът все още би могъл да обвинява липсата си на концентрация, когато получи лоши оценки и да се почувства по-добре, отколкото ако обвинява своите способности. Как бих знаел тези дълбоки факти, ако не се бях опитал да разбера първоначално цялостната картина?

 

Скучните хора са ОК, въодушевените хора имат много силни пориви: Скучният човек, който не прави нищо интересно, може да е най-умствено стабилният човек. Въодушевените хора, от друга страна (напр. тези, които са брилянтни гении или изключително успешни), обикновено са тези, които имат много силни психологични пориви, които са ги изпратили там. Например малоценността може да е много силен порив, който води до пре-компенсиране и така до страхотни истории за успех. В книгата за Супер Увереност съм казал, че ако разбереш хората на по-дълбоко ниво, няма да се чувстваш малоценен спрямо тях, нито би видял, че някой те превъзхожда, дори и този човек да е известна личност или такава с авторитет.

 

Свържи точките: Преди доста време си мислех, че характерът на някой е съвкупност от много несъотносими части, но когато вникнах по-дълбоко в психологията, открих че характерът бива сформиран от една супер структура и всяка черта на характера е просто разклонение, което е силно свързано към тази основна структура. Например едно палаво момиче или момиче, което харесва да се държи като момче може да се държи така, защото по погрешка е била научена, че жените са по-малоценни от мъжете. В резултат тя може да предпочита черни рокли, защото те ѝ дават усещане за сила над нейните възприети слабости. Това би могло също да ѝ позволи да развие хомосексуално поведение с цел да възпре всеки мъж от това да я доминира — така тя си намира оправдание, че страховете ѝ да не би да е слаба, са истина. Разбира се, това е просто пример, за да ти покажа как всичко за характера на човек е обикновено взаимно свързано.

Заключителни думи за това да разбереш някой

 Няма как да разбереш някой на дълбоко ниво преди да научиш повече за психологията и за твое щастие много от информацията, от която се нуждаеш, може да бъде открита на този сайт.

 Второто нещо, което трябва да сториш, е да свържеш точките с цел да придобиеш идея относно супер структурата, сформираща характера на този човек. Веднъж щом достигнеш до тази супер структура, свързването на всички други елементи към нея би било лесна задача.

Comments

comments