Тайната падна: Принц Филип не искал кралица Елизабет за жена, падал си по … |

1
262
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Стана известно за кого е искал да се жени на младини принц Филип и това не е била Елизабет II, напомниха светски хроникьори по повод 72-рата годишнина от сватбата на британското кралско семейство, която бе отпразнувана на 20 ноември, пише Труд бг.

Днес трудно можем да си представим 98-годишния принц Филип с друга, освен с Елизабет II, но истината е, че като млад Негово Височество е разбил не едно и две женски сърца.

На 26 ноември сп. „Експрес“ съобщи, че херцогът на Единбург мечтаел да свърже живота си с едно прекрасно момиче.

В интерес на истината, в нея нямало абсолютно нищо кралско.

Роман с Кобина Райт

През 1938 г. Филип посещава леля си Аспазия във Венеция, радва се на живота и се среща с много хора. След купоните той като истински джентълмен придружава момичетата до вкъщи. Една от тези късметлийки е млада блондинка, която Филип едва ли е могъл да забрави. 

Книгата „Младият принц Филип: неговата бурна младост“ описва как една вечер красавицата привлича вниманието на принца.

Името й е Кобина Райт и е начинаеща актриса. Тя бързо завладява сърцето на младия офицер. Руси къдрици, големи сини очи, стройна фигура и сияйна усмивка – тя е хубава и го знае отлично.

Амбициозната майка на актрисата (между другото, също Кобин) уверено гради кариерата на дъщеря си, очаквайки нейния успех.

Самата мис Райт впоследствие казва, че именно майка й буквално я „натикала“ в обятията на принц Филип, когато се срещнали за първи път.

Филип Айд, авторът на книгата за младите години на херцога на Единбург, пише: „През следващите три седмици Филип ходеше с Кобина около Венеция и прекарваше страстни вечери с нея, преди да се върнат в Англия“.

Там младите хора обикаляли по улиците на Лондон, хванати за ръка. Дори след като Кобина си заминала за Америка, тя продължила да си кореспондира с принц Филип.

Той й изпращал любовни писма и намеквал, че е готов да се ожени за нея, но симпатиите на младата актриса очевидно са се изпарили по време на раздялата. Нейни приятели твърдят, че момичето просто не искало да бъде с някой, когото упоритата й майка е избрала за нея.

Независимо от това, дори след много години Кобина запазва приятни спомени от мимолетния роман с Филип. През 1973 г. тя казва в интервю, че все още пази снимка на принца на нощното си шкафче.

Приписват му много връзки

Говори се, че преди да се омъжи за кралица Елизабет II, принц Филип обичал да флиртува. Елизабет се заинтересувала от него още като малка.

Двамата се запознават, когато принцесата е едва на 8, а той – на 13 години, но романтична връзка между тях започва по-късно. На 20 ноември 1947 г. те се женят и до ден днешен живеят щастливо.

Въпреки това витаят слухове, че принц Фипил е имал серия от любовни афери през времето на брака му.

Сред тях са тези с актрисата Пат Къркуд и телевизионната водеща Кейти Бойл, също и със Сюзън Барантес, майката на Сара Фъргюсън.

Говори се, че принцът имал и връзка със своя позната от детските години – Хелън Кордет, която никога не признава от кого са двете й деца.

Според слуховете принцът имал любовни отношения и с писателката Дафне дю Морие, както и с актрисите Ана Мейсис и Мерл Оберон.

Всички тези твърдения обаче не са доказани. Съпругът на Елизабет II още през 1992 г. опровергава всякакви слухове по негов адрес за изневери.

Драматичната история на майка му

За кралските особи се знае много, но винаги се намира нещо, което да ни изненада.

През ноември на платформата Netflix започна третият сезон на сериала „Корона“ за британското кралско семейство.

Той е доста по-интересен, жив и скандален от първите два, тъй като не е посветен на скучните държавни дела на Елизабет II, а на любовните отношения на фамилията Уиндзор и нейните семейни драми.

В него могат да се видят изневерите на мъжа на принцеса Маргарет и нейните пиянски запои, актьорските опити на младия Чарлз, хладината на майка му към сина, любовната история на Анна, легнала в постелята на (забележете!) първия мъж на Камила Паркър Боулз…

Има обаче една жена, за която досега не се споменаваше почти нищо – принцеса Алиса, майката на Филип, свекървата на Елизабет II. През 1967 г. тя дава интервю за „Гардиън“, започвайки с думите: „Родена съм в замъка Уиндзор. Кралица Виктория е присъствала на раждането ми.

Но всички ме смятаха за умствено изостанала и ме изпратиха в лечебница. Психиатрична. Там ме лекуваше самият Зигмунд Фройд. Той не беше добър човек“.

Представяте ли си каква сензация е било това, публикувано на първа страница на най-големия вестник по онова време.

Танцуващата в тишина

Алиса Батенберг се появява на белия свят на 25 февруари 1885 г. Кралица Виктория е нейна прабаба. Именно тя обръща внимание на „странностите“ на детето, което не реагира на думите на околните, проговаря късно и неразбираемо.

Придворният лекар открива причината – момиченцето е почти глухо. Благодарение упоритостта на роднините Алиса се научава да чете по устните и доста разбираемо да говори на немски, английски, френски, а после и на гръцки език.

През 1902 г. е поканена на коронацията на крал Едуард VII, прадядото на Елизабет II, където се запознава с гръцкия принц Андрей.

Високият рус красавец със сиво-зелени очи е един от най-знатните ергени на това тържество, а с Алиса са си лика-прилика – също със синя кръв, весела, учтива, обожавала да танцува, макар че чувала слабо.

Това била любов от пръв поглед. Двамата се женят на 6 октомври 1903 г. Едно след друго им се раждат пет деца – четири момичета и син Филип. Въпреки че обичал жена си, принц Андрей не пропускал нито една женска фуста.

Бягство в щайга от портокали

Малко преди раждането на бъдещия мъж на Елизабет II в живота на семейството се обръща черна страница.

През 1918 г. деверът на Алиса, гръцкият крал Константин I, е заставен да се откаже от престола и да емигрира в Швейцария, а Алиса научава страшната вест за гибелта на двете си любими лели в Русия – великата княгиня Елисавета Фьодоровна и царица Александра Фьодоровна. Но една беда не идва сама.

Андрей е обвинен в предателство заради грешка по време на сражение, довела до слагане на края на Гръцко-турската война и на кралство Гърция. Разминава се на косъм от разстрел.

Алиса, която вече е родила Филип, успява да уреди бягството му, но трябва да напуснат страната. Бъдещият херцог на Единбург заминава от остров Корфу в щайга от портокали на борда на военен кораб, пътуващ за Англия.

Започват проблеми с парите, нямат дом. Заминават за Франция, където ги приютява Мари Бонапарт, интересна особа, повлияна от Зигмунд Фройд и неговата теория за сексуалната неудовлетвореност. Двамата решават, че точно такъв е проблемът на Алиса, която е нервна, истерична и въобще се държи неадекватно. Нищо чудно, след всичко преживяно…

Мъчения в психиатрична болница

Подтикван от професора, принц Андрей, който отдавна е престанал да се интересува от жена си, решава да се отърве от нея, изпращайки я в психиатрична болница в Швейцария. И… заминава в Монте Карло с любовницата си.

В клиниката „лекуват“ Алиса с електрошокове, облъчване на яйчниците с рентген, потапяне в ледена вода с часове… Целта е да предизвикат менопауза и да понижат либидото й. Алиса няколко пъти се опитва да избяга, но не успява и остава в своя затвор две и половина години.

През това време Филип е изпратен при роднини в Англия, а сестрите му се омъжват за аристократи в Германия. Именно в Англия през 1934 г. Филип за първи път вижда бъдещата си съпруга, която е само на 8.

Срещат се отново няколко години по-късно в Кралския военноморски колеж в Дартмут, когато тя заедно с родителите си и по-малката си сестра Маргарет идва на посещение.

18-годишният кадет-красавец е натоварен със задачата да разведе далечните си братовчедки из училището и тъкмо тогава той покорява сърцето на Елизабет.

Майката на Филип най-после успява да избяга от психиатрията и се установява да живее скромно в Атина, където работи в Червения кръст.

Сватбата на сина й през 1942 г. е последният път в живота й, когато облича вечерна рокля. Останалите 22 години до смъртта си ходи със сива монашеска роба и забрадка.

Междувременно се доказва, че Алиса изобщо не е и никога не е била луда. Тя издъхва на 5 декември 1969-а, точно преди 50 години. По нейно желание е погребана в църквата „Св. Мария Магдалена“ в Йерусалим.