Валентин Николов: Ето защо Путин се ядоса на България

1
130
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Има два варианта за анализ на думите на руския президент, че България умишлено бави строежа на „Турски поток“ – или са очаквали много по-бързо да върви строежът, или може би иска да вмъкне по-различен смисъл на отношенията, които формирахме със САЩ.

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ председателят на енергийната комисия в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Валентин Николов.

„Според мен той (Путин, бел. ред.) казва следното – българите ако не искат, после се поправя – правителството, и казва, че правителството било под натиск от други сили, вероятно визирайки Вашингтон.

Наскоро премиерът Борисов беше там и срещата беше много ползотворна“, посочи депутатът.

Той добави, че по правилата на ЕС ние сме направили всичко и че в момента България няма как да бави строежа на „Турски поток“. Депутатът допълни, че веднага след изказването на руския президент Владимир Путин се е чул с изпълнителния директор на „Булгартрансгаз“ и той е казал, че всичко върви по договор.

Според него при всички случаи има послание и към самия руски народ – „Ето, Сърбия, която не е член на ЕС, вече са изпълнили 80% от трасето, а член на ЕС, който има влияние от САЩ, не може да изпълни това. Има и игра с думи, с влияние“, допълни депутатът.

Преди седмица руският президент Владимир Путин изказа мнение, че България не работи за изграждането на „Турски поток“, а Русия е готова да намери друго решение, ако нашата страна продължава да забавя строителството.