Виртуалният астронавт в космоса. Как да го намерим?

1
139
Добави коментар
redbul80
redbul80

Тази авторова снимка също бе качена на картата памет към AlbaPod и успя да излети в космоса

11 декември 2019 г. 08:00 ч.

Светослав Александров. И така, след няколкомесечно чакане, моята книга „Аз, виртуалният астронавт“ (линк към книжарница knigite.bg) е вече в космоса след успешно изстрелване на ракета „Електрон“ на 6-ти декември с няколко микроспътника на борда. Книгата е записана на карта памет, прикачена към платформата за освобождаване на сателити AlbaPod. А самата платформа е монтирана към горната степен на ракетата-носител. 

Вчера президентът на компанията Mini-Cubes Джоузеф Латрел съобщи за КОСМОС БГ, че книгата все още се намира в космоса, тъй като степента продължава да обикаля около Земята. Латрел също така даде информация как степента може да бъде открита на небето. 

Това става, като отидете на уебсайт за проследяване на сателити, например n2yo.com (цъкнете тук). Уебсайтът ще ви предостави карта, показваща над коя точка от земното кълбо прелита „Аз, виртуалният астронавт“. Ракетната степен представлява самостоятелен изкуствен спътник около Земята, а зададеният от NORAD номер е 44825. Към настоящия момент перигеят на орбитата е 349 километра, а апогеят – 417 километра. Орбиталният наклон е 97 градуса. „Аз, виртуалният астронавт“ прави една пълна обиколка около планетата ни за 92.1 минути.

Пак по информация от сайта n2yo, степента с книгата, ако междувременно не бъде изведена от орбита, ще мине в небето над България (според зададени координати за гр. София) на 13-ти декември в 07:25 ч. българско време, на 16-ти декември в 07:35 ч. българско време и на 19-ти декември в 07:44 ч. българско време. Шансът обаче да бъде забелязана от наблюдателите е сравнително малък. 

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/