Опасни ли са ароматните свещи

8
Добави коментар
kozmo
kozmo

Ароматните свещи отдавна са нещо любимо, както за романтичните вечери, така и в интимния уют на банята, където много жени се усамотяват за релакс след дългия и изморителен ден.
Учените от Университета на Южна Каролина (САЩ) обаче твърдят, че ароматните свещи могат да бъдат и опасни, тъй като  отделят токсини чрез дима. Тези токсини могат да са причина за болести като рак на белия дроб, астма и екзема, увреждания на очите и др. Една свещ според тях не е причина за паника, но ежедневната употреба на парафинови свещи в продължителен период от време или паленето на много свещи в лошо вентилирани бани, вече е заплаха за здравето. Особено вредни  според изследователския екип са свещите, които горят по време на хранене. Американските учените твърдят, че температурата на огъня при горенето на свещите не е достатъчна за изгаряне на молекулите на такива опасни химикали, както и толуол и бензен.
По-малко опасни в това отношение са свещите, изработени от пчелен восък или соя.
На друго мнение са английските експерти от Британската федерация на свещарите, които заявяват, че преди две години е проведено задълбочено проучване, което  показва, че твърдите парафинови свещи не представляват заплаха за здравето.
Д-р Ноеми  Ейзар, специалист по белодробни заболявания категорично заявява, че няма повод да се отказваме от парафиновите свещи. Въпреки това  не трябва да се пренебрегват предпазните мерки, като например вентилация на помещенията, когато се използват свещи.
Британският онколог Джоан Оуенс със скептицизъм се отнася към предупрежденията на американските си колеги. Той заявява, че няма преки доказателства за това, че използването на свещи може да предизвика рак. Д-р  Оуенс смята, че много по-добре би било вниманието да се съсредоточи върху рискови фактори като тютюнопушенето, консумацията на алкохол, липсата на физически упражнения, свръхтеглото и нездравословния начин на хранене.