Прости съвети как да не нъплняваме по празниците

1
122
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Новогодишните празници обикновено са свързани с богати трапези и преяждане. 

Мазните, солени и сладки храни обаче създават трудности на храносмилателната система и се напълнява по-лесно.

Затова идва на помощ прочутият руски диетолог Елена Соломатина, която дава много ценни съвети какво да правим, за да не навредим на здравето си и да не надебелеем по време на коледните и новогодишни празници. 

Напълно възможно е някои от ястията да се заменят с по-здравословни такива, смята Соломатина.

 

Например в руската салата е добре да се слага повече яйчен белтък и по-малко жълтък. Също така е възможно да замените картофите с артишк и да заместите пушената шунка с варени пилешки гърди. 

“Ще можете сами да приготвите майонезата. За това ще ви трябва нискомаслено кисело мляко, заквасена сметана, оцет, горчица, лимонов сок, черен пипер и подправки”, добави лекарят.

Освен това тя посъветва на трапезата да има по-голямо разнообразие от леки зеленчукови и плодови салати, за които не са необходими мазни сосове.

“Заменяме свинското месо със заешко или пуешко месо. Накисваме го с горчица и го поставяме във фурната”, съветва диетологът. Според нея това ястие ще угоди както на вкуса, така и на грижата ни за талията.

За десерт Елена Соломатина съветва да консумирате цедено кисело мляко, сорбета, плодови салати и дори сладолед./zdrave.to