Медицинска марихуана и рак

1
102
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Лекарствените практики използващи приложението на медицинска марихуана могат да се срещнат векове назад, но днес растението остава спорно в Съединените щати (а и държави като България,бел.ред). Американската администрация за  прилагане на наркотични средства е обозначила  марихуаната като наркотик от ред I, което означава, че е незаконна съгласно федералния закон. Но използването на медицинска марихуана е законно в много американски щати.

В момента 28 щата, както и окръг Колумбия са разрешили медицинската марихуана.

Основни съставки

Марихуаната има активни съставки, наречени канабиноиди, които могат да помогнат за регулирането на редица биологични функции в организма. Делта-9-тетрахидроканабинола (THC) е канабиноид, който създава “издигащото” усещане, (описвано от много потребители) и има също така много полезни действия при рака и неговото лечение. Канабидиола, пък (CBD) е друг канабиноид, който също има много потенциални приложения при рак и други сериозни медицински състояния.

Редица проучвания, включващи хора, подложени на лечение на рак, показват, че медицинската марихуана може да помогне в лечението на следните неблагоприятно
симптоми:

1.Болка. Марихуаната може да действа подобно на опиоидите (най-силните болкоуспокояващи средства),и да намали болката причинена от раково заболяване.

Освен това може да има и противовъзпалителни ефекти. При някои пациенти плановете за лечение могат да включват, както приложението на опиоиди, така и на
марихуана.

2.Невропатия. Невропатията е медицински термин обозначаващ увреждането на нервите, което е често усложнение на химиотерапията и други лечения на рак.

Например пациентите, които са претърпели лечение с оксалиплатина или паклитаксел имат подоби, силно изразени оплаквания.

Обикновено  се характеризира с усещане за изтръпване, болка или парене по ръцете и краката. Доказано е, че медицинската марихуана облекчава пациентите с невропатия.

3.Гадене и повръщане. Много хора, страдащи от рак, изпитват гадене и повръщане като страничен ефект от химиотерапията. Има много лекарства за лечение на този симптом. Например дронабинола е синтетичен канабиноид за подобно оплакване и е одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) за тази индикация. Освен това,
проучванията показват, че медицинската марихуана може да бъде ефективно лечение при гаденето и повръщането.

4.Анорексия или кахексия. Анорексията и Кахексията обозначават най-общо тоталното отслабване и по-специално на загубата на мускулатура и мазнини. Често се придружават от обща умора и спад във функционалните способности на човек. Синтетичният канабиноид
дронабинол също е одобрен от FDA за анорексия, свързана със синдром на придобита имунна недостатъчност (СПИН), но не и конкретно за рак.

Има ограничени проучвания, които доказват ефикасността на медицинската марихуана в лечението на тези симптоми. Марихуаната обаче може да подобри
апетита и това да доведе до стабилизирането на теглото при пациентите с рак.

5.Анти-неопластични свойства. Предклиничните проучвания показват, че марихуаната може да бъде ефективна при забавянето или спирането  на растежа на определени тумори. Към днешна дата има едно малко кличнично изпитание за изследване на този антираков ефект. Съществуват обаче и други проучвания, които показват връзка между рекреационната употреба на марихуана и развитието на някои видове рак.

Тези изследвания не доказват, че марихуаната е причина за тези ракови заболявания, а само че може да има някаква евентуална връзка. Необходими са, обаче допълнителни изследвания, за да се разбере профилът на безопасност и потенциалните антинеопластични ефекти от това лечение.

Етикетирането на марихуаната като незаконно лекарство значително ограничава изследванията на нейните медицински приложения.

През последните няколко  десетилетия обаче интересът към тази област значително нараства.

Необходими са, разбира се повече проучвания, за да се разберат напълно вълнуващите потенциални ползи за подобряване  на симптомите и качеството на живот на хората, страдащи от рак.

Източник на информация:

1.https://www.lungcancer.org/find_information/publications/328-medical_marijuana_and_cancer