УСПЕХ: Ню Шепърд изведе в космоса експерименти, ракетата и корабът се върнаха безпроблемно!

1
134
Добави коментар
redbul80
redbul80

Кадър от днешния полет. Photo credit : Blue Origin

11 декември 2019 г. 20:45 ч.

Светослав Александров. Днес, след отлагане от 24 часа поради лоши метеорологични условия, частната компания Блу Ориджин успя да изстреля в космоса суборбиталния кораб „Ню Шепърд“.

На борда на космическия кораб пътуваха научни експерименти за нуждите на НАСА, Колумбийския университет, Университета на Флорида, Университета на Централна Флорида, Колежа Картидж и други частни фирми и организации. 

Полетът продължи около 10 минути, в рамките на които „Ню Шепърд“ премина 100-километровата линия на Карман, която условно се използва за разделянето на земната атмосфера от космоса. Това не е точно и научно-обосновано определение – НАСА, Военновъздушните сили на САЩ и други агенции предпочитат да използват границата от 50 мили (около 80 километра). Въпреки това 100 километра е кръгло число, което се предпочита от редица частни компании, включително Блу Ориджин. 

След постигането на целевата височина, корабът „Ню Шепърд“ се завърна на Земята с парашути, а ракетата кацна посредством собствения си двигател.

Днешният полет бе третата космическа мисия за Блу Ориджин през 2019-та година. Предишните полети бяха проведени през януари и май. Надеждата беше до края на настоящата година компанията да изпрати човек в космос, но уви, отново оставаме разочаровани … 

Основаната от предприемача Джеф Безос компания наистина изглежда, че е твърде бавна и се развива много по-тромаво в сравнение с проектите на Илон Мъск. Мъск често пъти е сравняван със заека, а Безос – с костенурката от известната народна приказка. Възможно ли е костенурката да изпревари заека? Ами… нищо чудно. По-рано през годината единствено Върджин Галактик изпрати хора в космоса – това се случи през февруари, като полетът бе суборбитален. Другите компании, Мъсковата СпейсЕкс и Боинг, разчитаха да осъществят пилотирани експедиции до МКС. И двете компании преминаха през тежки аварии – кораб „Крю Драгън“ се взриви на стартова площадка по време на тестове през април, а Боинг още ближеше рани от сходна аномалия през лятото на 2018-та година. Вярно – СпейсЕкс проведе много успешна пробна мисия на „Крю Драгън“ до МКС, докато боинговият „Старлайнър“ излетя на изпитание на системите му за аварийно спасяване. 

Независимо от тези успехи заекът беше спънат. Що се касае до костенурката – вярно, през 2019-та година Блу Ориджин проведе само три полета на „Ню Шепърд“, но всички те бяха напълно успешни. До този момент корабът не е претърпявал нито един провал (без да броим неуспешното кацане на една от ракетите, което е вторична цел). 

И нищо чудно през 2020-та костенурката да изпревари заека и Безос да изпрати човек в космоса преди Мъск. Вярно, това ще е суборбитална мисия, но… междувременно Блу Ориджин строи орбитална ракета „Ню Глен“ и стартова площада на Кейп Канаверал. По всичко личи, че 2020-та ще е много интересна година!

https://www.space-bg.org/

https://www.cosmos.1.bg/