Радев: Нямам нито един загубен самолет, нито един загинал летец

2
139
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

„В авиацията отговорност носи командирът и в своята командирска практика нямам нито един загубен самолет, вертолет, нито един загинал летец или техника. Не само като командир на Военновъздушните сили, а в цялата си командирска практика – командир на звено, командир на ескадрила, командир на авиобаза.“ Така президентът Румен Радев отговори на премиера Бойко Борисов, с когото от няколко дни водят задочен спор.

Министър-председателят заяви, че по времето на Радев като главнокомандващ военновъздушните сили са падали бойни машини.

„Днес получих предложението на Висшия съдебен съвет за освобождаването на главния прокурор, предстои описаната в Конституцията процедура по издаване на указ”, каза още президентът Румен Радев.

Последната дума както за назначаването, така и за освобождаването на главния прокурор има президентът. Докато държавния глава не подпише указ за освобождаване на Сотир Цацаров, той е главен прокурор в оставка. Всичко това се случва само след решение на ВСС, който гласува подадената оставка.

С 20 гласа „За“ Висшият съдебен съвет единодушно гласува оставката на Сотир Цацаров като главен прокурор. След като вчера за последен път той председателства Прокурорската колегия, днес не дойде на заседанието.

“Нещата вече са пределно ясни. Имаме указ на президента за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Имаме решение на Народното събрание за Цацаров. Безпредметно е нещата вече да се точат и влачат – нито за едната институция, според мен, нито за другата е от полза”, заяви Боян Магдалинчев.

За да встъпи в длъжност, Иван Гешев трябва да подпише клетвен лист на тържествена церемония.  По традиция на нея присъства и държавният глава. Гешев може да встъпи в длъжност като главен прокурор на България още на 18 декември. Прогнозите са на Висшия съдебен съвет, който в четвъртък сутрин гласува оставката на Сотир Цацаров от поста.

Колкото до идеята за прокурор, който да може да разследва главния, от Висшия съдебен съвет са скептични дали промени в Закона за съдебната власт и НПК ще доведат до реални резултати.

 „Колебая се дали е работещо, да ви кажа, по този начин както е. Но трябва, ако се приемат и други механизми, които биха могли да гарантират независимост”, каза още Магдалинчев.

Дали законопроектът на кабинета ще претърпи промени и какво в крайна сметка ще бъде записано в него – последната дума имат депутатите.