Какво трябва да знаем за летенето в самолет по време на бременност? Опсаност!

2
180
Добави коментар
webholidaysonar
webholidaysonar

(1 гласа с оценка: 5,00 от 5)Loading…

Няколко кратки и според нас полезни съвета, които трябва да знаете при летенето в самолет ако сте бременна. Има ли опасност за майката или бебето и трябва ли да избягваме да летим по време на бременност. Синтезирали сме 5 съвета, които да ви дадът отговори на това, което е най- важно да знаят всички, не само бременни жени, а и всички около тях.

Ето какво ще прочете в статията:

В почти всички случаи летенето по време на бременност не предизвиква усложнения и не може да навреди, ако майката е напълно здрава.  Все пак, може би трябва да бъдете по-внимателни през първите три месеца, тъй като опасността от повръщане или отлепяне на плацентата е по-голяма.  Трябва да запомните, че всеки един е индивидуален и е най-добре е да се следват съветите на лекаря.

Безопасно ли е летенето със самолет през първите седмици на бременността?

За това няма точни проучвания и не може да се даде ясен отговор дали е опасно или не. През този период настъпват различни промени, сетивата са по-изострени и жената бързо се уморява. Може да се появят неща като гадене, главоболие, повръщане и други. Но ако се чувствате добре, вашият лекар не вижда нищо притеснително в състоянието ви, то няма причина да не летите.

Съществува ли опасност по време на излитане или кацане?

Излитането и кацането предизвикват рязко промяна на атмосферното налягане и това от своя страна води до съкращаване на кръвоносните съдове.  Това може да се окаже неблагоприятно на плода и в най-лошият случай да доведе до отлепяне на плацентата, но обикновено за това ще ви каже лекаря, ако има опасност още преди полета.

Как да направите полета по-приятен?

Резервирайте си място на първия ред в салона, до аварийния изход, където е и по-широко. По време на полета можете да усетите отичане или схващане на мускулите, затова се разхождайте по-често. Също така, пръскайте лицето си с минерална вода, за да избегнете изсушаване на кожата и дразнене. Въздухът в самолетът е доста по-сух и на кожата ѝ трябва овлажняване.

Другият проблем са разширените вени. По-горе казахме, че заради атмосферното налягане може да се получи рязко съкращаване на артериалните съдове. Това може да се предотврати като се взимат специални лекарства, изписани от лекар.

До кога можете да летите със самолет?

При нормална бременност можете да летите до 33-34 седмица. Разбира се, трябва да проверите и правилата на компанията и дали това не им противоречи, тъй като те могат и да не ви допуснат на борда, ако преценят, че сте рисков пътник.  

Трябва да имате предвид, че след 3-тата седмица е задължително да носите документ от лекаря си, който показва, че сте здрава и можете да летите. Някои компании задължават своите пътници, които са бременни, да подпишат и декларация, в която компанията се освобождава от отговорност, ако нещо се случи.

Какво се прави, ако раждането започне в самолета?

Всички сме чували за ситуации, в които жената е раждала в самолета и всичко е било наред. Е, да, никоя бременна не си го представя, но ако трябва да бъдем честни, това е напълно възможно.  При такива случаи екипажът на самолета е предварително инструктиран да се свърже с най-близкия град и да се кацне там, за да се настани родилката.

Но понякога малките човечета нямат търпение да се повяват на бял свят и често раждането се развива доста бързо. Стюардесите са обучени специално за тези ситуации и те могат да помогнат на родилката до достигането на лекарски екип.

Много е важно и самата жена да бъде спокойна, тъй като по този начин ще може и да се помогне адекватно.

Винаги има рискове в такива ситуации и поради тази причина повечето компании, а и лекари, съветват да не летите след 34-тата си седмица, ако това не е много наложително.

Летенето по време на бременност може да бъде приятно изживяване, ако се спазват някои неща. Преди всичко следвайте инструкциите на лекаря си и собственото си състояние. Правилната подготовка преди полета, по време на него и след това, ще ви бъдат от полза при по-лесно адаптиране към условията и ще избегнете неприятни ситуации.

Тази статия се състоя с подкрепата на Holidaysonar.com – самолетни билети. Една наистина добра търсачка за самолетни билети, която ви позволява да срваните цените на всички авиокомпании и туристически уеб сайта, само с няколко клика.