Домусчиев поиска ВАР с държавна помощ :: Скандал – всички скандали | новини, икономика, еко, спорт, свят, анализи, шоу,…

1
217
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Собственикът на „Лудогорец“ и член на Изпълнителния комитет към Българския футболен съюз Кирил Домусчиев поиска за родното футболно първенство да бъде въведена системата ВАР, която да помага за решенията на съдиите.

Той заяви своето желание преди дни, когато отборът му завърши 1:1 с „Черно море“, а разградчани имаха претенции към отсъжданията на рефера Георги Кабаков. Днес (13 декември) след заседание на Изпълкома, стана ясно, че ще бъде създадена комисия с членове Домусчиев, собственикът на „Славия“ Венцеслав Стефанов и вицепрезидентът на БФС Атанас Фурнаджиев, която ще търси най-бързия и изгоден начин за въвеждане на ВАР.

В момента на дневен ред е въпросът с финансирането на подобен проект, като Домусчиев предложи Министерството на младежта и спорта да помогне на малките клубове за закупуване на системата.

„Търсим вариант средствата да не бъдат платени от клубове. Нали държавата постоянно изявява желания за подкрепа към българския футбол. Както подкрепиха някои клубове с осветлението, нека помогнат и с въвеждането на тази система. Нещо дребно ще платят и клубовете. Мога дам за пример Унгария. Всички големите клубове там направиха стадиони на ниво – Европейско първенство. В „Б“ група строят пет нови стадиона. И аз искам някой голям отбор, за да зарадваме българската публика“, каза той.

Все още няма ясна крайна дата за въвеждане на системата, но според собственика на „Лудогорец“ такъв ход ще е от полза не само за футболистите, но и за съдиите в българския шампионат.

„На предишния Изпълком тази точка е обсъждана. Бяха поканени хора от съдийската комисия да ни кажат къде сме ние. Това е трябвало да бъде направено отдавана. Притесненията са, че националният отбор на България трябва да играе на стадион с инсталиран ВАР. Това не е да дойде едно микробусче. Хората от УЕФА бяха притеснени да не играем домакинския си мач в Унгария. Колкото по-бързо го вкараме, толкова по-добре. Това ще даде не само справедливост. Догодина няма да можем да играем в групите на Лига Европа без ВАР. Трябва съдиите да имат постоянна практика с ВАР в родното първенство. За съжаление, сме закъснели. Сега трябва с г-н Фурнаджиев и колегите да видим откъде ще дойде финансирането. Трябва да се предвидят средства за въвеждането на ВАР, защото много клубове няма да могат да си го позволят“, заяви Домусчиев.

„Тепърва екипът към съдийската комисия трябва да събира оферти и предложения, след което да вземем решение кое е най-изгодното. Ще има много работа по самите стадиони. Ще има и проблеми със стадиони, на които имаме проблеми да инсталираме телевизионни камери, камо ли пък камери за ВАР“, добави той.