NASA показа как светът ще свърши в 51 секунди ВИДЕО |

1
145
Добави коментар
purple-rain
purple-rain

Учени показаха какво ще стане, когато океаните на Земята започнат да се изпаряват. Клипът с ускорен каданс на катастрофалните събития е разпространен от планетолога Джеймс О’Донахю от Японската агенция за аерокосмически изследвания (JAXA).

Трябва да се отбележи, че видеото е на НАСА, било е разпространено в мрежата още през 2008 година. Ученият само е подобрил качеството му и малко го е забавил.

 

Първите секунди на клипа показват какво ще се случи, когато равнището падне със 140 метра: „оголват“ се континенталните шелфове, тоест крайбрежните области.

След намаляването дълбочината на океаните с още два-три километра стават видни океанските хребети. Те са границата между литосферните плочи. 

В онзи момент, когато сушата вече ще е намалила дълбочината на океаните с 6 километра, на планетата няма да има почти никаква вода. Нея ще я има само в Марианската падина в Тихия океан – това е най-дълбокото място в Световния океан (почти 11 километра). 

Трябва да се отбележи, че това е песимистичната прогноза на учените, финал на втория етап на трагедията с името „глобално затопляне“. Първият, според тях, няма да е понижаване, а рязко повишаване на морското равнище заради разтапянето на ледниците, като следствие ще има мащабни наводнения. 

Превод и редакция