Физическите упражнения могат да намалят наполовина риска от рак на простатата

1
130
Добави коментар
Cancer.bg
Cancer.bg

Нови изследвания са показали, че физическата активност може да действа като инструмент за предотвратяване на повишения риск от рак на простатата.

Изследването е било публикувано наскоро в International Journal of Epidemiology.

Уникалната методология на това проучване се е основавала на Менделова рандомизация, или техника, която анализира генетичните вариации за определяне на причинно-следствените връзки между рисковите фактори (като липса на упражнения) и определени резултати (т.е. рак на простатата).

Като се има предвид, че ракът на простатата е вторият най-често срещан рак, наблюдаван при мъжете по света, с приблизително 174 650 нови случая само в САЩ само през 2019 г.
(според Националния раков институт на САЩ), разбирането на рисковите фактори за това заболяване е крайно наложително.

Събирайки информация от база данни на Световния фонд за изследване на рака, изследователите са анализирали генетичните вариации на 79 144 участници с рак на простатата и 61 106 участници без рак.

Те са открили, че при хората, които имат генетична предразположеност към физическа активност, има 51% по-нисък риск от рак на простатата, отколкото при хората без тази генетична предразположеност.

Това проучване е най-голямото по рода си, което използва сравнително нов метод, който допълва настоящите наблюдения за изследване, за да открие какво причинява рак на простатата.

Това предполага, че може да има и по-голям ефект от физическата активност върху рака на простатата, отколкото се е смятало досега.

Всъщност заключенията от това проучване могат да имат значително отражение върху бъдещите превантивни програми, в допълнение към начина на живот на хората. Досега има само ограничени доказателства за ефекта на физическата активност върху рака на простатата.

Това ново проучване разглежда ефекта на 22 рискови фактора върху рака на простатата, но резултатите за физическа активност са били най-поразителни.

В крайна сметка, това откритие ще “проправи пътя за още повече изследвания, при които
подобни методи биха могли да бъдат приложени и за други фактори на начина на живот, за да се идентифицират начините, по които мъжете могат да намалят
риска от рак на простатата.

Източник на информация:

1.https://www.labroots.com/trending/cancer/16366/physical-exercise-halve-risk-prostate-cancer?fbclid=IwAR3E83tjzAmfzkQ6XMfXJzZS_fW-JEm19041Y381Fv9xjHUR5mTcGan34JE