Карнавал в гр. Ксанти

1
134
Добави коментар
gptravelbg
gptravelbg

Ксанти

В Североизточната част на Гърция, в подножието на планината Руен се намира гръцкият град Ксанти. Царево, както е и българското име на града заема площ в Беломорска Тракия.
Населението на Ксанти е 65 133 души, а надморската височина е 35м. Градът е важен исторически център в тази област. През него протича река Върба, като на левия й бряг е разположен един от кварталите на Ксанти- Самоков, а над него може да се види и посети манастирът „Света Богородица Архангелска”. Тук място намира и Часовниковата кула построена през 1870г. от Хаджи Емин Ага. Градът е красив и живописен, посещаван от хиляди туристи, предпочитана дестинация сред мнозина и подходяща за чудесни разходки и забавления. През периода на Сирни заговезни се провежда местния карнавал с маски. Изключително интересна атракция, която грабва вниманието на посетителите. Пет километрова колона от 200 000 участници танцуващи в ритъма на силна музика забавляват посетителите от цяла Северна Гърия и хиляди българи. Подготовките за парада започват две седмици по-рано, настроението по улиците достига върховата си точка, а гостите на града могат да видят улични театрални постановки, изложби и др. Карнавалът, който се организира в Стария град е не по-далеч забавен и интересен.
Друга впечатляваща атракция е съботния пазар в Ксанти.
Китно, малко и привелкателно градче, с красива архитектура, приветливи улички и дружелюбни хора, е важен туристически център за южната ни съседка.