Българите все още търсят 5-звездно посрещане на Новата година

1
193
Добави коментар
SkandalMedia
SkandalMedia

Отбелязването на Нова година е от шепата традиции, които се почитат по цял свят. 2020 г. е все по-близо, а изборите къде да я посрещнем са безкрайни.

Оказва се за българите дестинацията е България. „Местното население пътува най-много в страната и малка част излизат в чужбина“, коментира Румен Драганов от Института за оценки и анализи в туризма пред Economic.bg. По негова информация за празниците се очаква да бъдат реализирани 500 хил. пътувания като около 130 хил. българи ще отидат в чужбина.

В страната ни се предлагат най-различни формати за посрещане на празниците – от луксозни самостоятелни къщи, 5-звездни хотели с 5-звездно обслужване до семейни вили, в които ни се предлага предимно уют.

Отпразнуване със стил

За поредна година, разглеждайки офертите в сайтовете за групово пазаруване, се забелязват огромни ценови разлики в предлаганите места у нас. Според изчисленията на експертите тази година ще изхарчим 285 лв. на човек, празнувайки в България и 385 лв. в чужбина.

Например в село Баня до Банско 3 нощувки със закуски и вечери, включително празнична, струват 480 лв. Подобна оферта има и за Виена – 490 лв. – 3 нощувки със закуски и включен транспорт. Нова година в Луковит може да ви излезе толкова, колкото и в Истанбул, а дори и повече. Открихме оферта за българския китен град на цена от 369 лв. за 2 нощувки. Предложения за космополитния турски мегаполис могат да се открият на цени от 140 лв. при подобни условия.

Цените у нас не са прекомерно високи, смята обаче Драганов. „Закономерно е това, което е, а не това,  което на нас ни се иска да бъде“, казва експертът. Той добавя, че всеки хотел по света си има определена клиентела, която много харесва тази дестинация. По думите му много от клиентите си запазват същите хотели за празниците и за следващата година, получавайки и отстъпка. „Ние в България не сме по-различни от света“, категоричен е Драганов.

„Например в Луковит е единственият басейн, който се чисти със сребро, което е най-чистата форма на почистване на водата. Хотелът си има клиентела и сега ако влезе да проверите, места няма“, споделя още Драганов. По думите му най-високите цени и най-добрите оферти свършват първи – това са хотели в Банско, Св. Св. Константин и Елена, Поморие, Велинград и др. „Ако искате извадете 100 хил. лева, но не може да спите в хотел „Кемпински“ в Банско, там няма места“, казва още Драганов, добавяйки, че до средата на ноември всичко ценно при офертите за празниците е изкупено.

Ако правим сравнение на цени и услуги, то трябва да при еднакъв продукт, споделя специалистът в сектора и обяснява, че често се коментира, че почивка в Банско и в Дубай може да струва 1500 лв., но ако отидете в центъра на Дубай в 5-звезден хотел, в 5-звезден апартамент, не може да ви струва толкова. „Трябва да сравняваме най-доброто с най-доброто“, каза още Драганов и добави, че най-доброто в Дубай може да струва 40 хил. лв.

Тенденцията българите да плащат повече за по-добро прекарване на Нова година не се е променила. Драганов обясни, че хората, които работят много предпочитат да отидат някъде, където да се отпуснат и затова им трябва топлата минерална вода, масажите и хубавото посрещане. „Това им е времето за почивка и искат да прекарат време със семейството си, както и да демонстрират начин на живот, а всяко нещо си има цена“, каза той.

Нова година в България

Чужденците, избрали България за предстоящите празници, нарастват. По думите на Драганов тази година страната ни ще посрещне 170 хил. души от други страни, което с около 4% повече от миналата година. Предпочитанията им обаче се различават от тези на българите. Едни от тях идват за организирани екскурзии, други на ски, трети за културен туризъм, а четвърти заради лесния достъп до страната с евтини самолетни билети.

„Другите, които идват с нискотарифните авиолинии, предпочитат да използват платформата за настаняване Airbnb. Те искат изцяло да се потопят в местната култура. Това са този тип хора, които искат да видят как живеят хората тук и как празнуват“, обясни Драганов и добави, че много от хотелите са празни по Нова година, а Airbnb е пълно като цените през празниците са между 70 и 90 лв. за жилище.

Друга част от чужденците идват при приятели, това са около 60% от посещенията, а поводът обикновено е приятелска връзка в България. Около 20% идват на ски и сноуборд и 20% за културен туризъм.

Да посрещнеш празниците в планината и на ски у нас не е толкова скъпо, особено за чуждите туристи, които тук откриват спа, спокойствие, добри условия и обслужване. Проверка показва, че оферти все още могат да се открият и то на достъпни цени. Например, 2 нощувки в Пампорово с празнична новогодишна вечер може да се намерят за цени от 280 лв. на човек. По-скъпо е в Банско, където цени под 400 лв. за 2 нощувки се намират много трудно. Предложенията в Боровец също започват от такива стойности и стигат над 1000 лв., но почти не успяхме да намерим актуални оферти за празниците в зимния курорт.

Нова година в чужбина

Според Драганов винаги има една група от хора, които до последно не са решили къде ще посрещнат празниците. „А те обикновено си изкарват най-весело“, споделя той.

И ако и вие сте от тази група, то в сайтовете за пазаруване още се намират добри места у нас и в чужбина, където подобаващо да изпратите 2019 г.

Съседните държави са най-предпочитани от българите. Посещаваните дестинации са Гърция, Македония, Сърбия, Турция и Албания. На въпрос дали има отлив на туристи от Албания заради силното земетресение там, Драганов обясни, че има известна тревога при клиентите с предварителни записвания, „но във всички случаи Албания е много интересна дестинация, тъй като е много изгодна като цена-качество“.

Последните години се забелязва, че много българи залагат на Сърбия и Македония като новогодишни дестинации. Причините са близкото разстояние, ниските цени и добрата храна. Затова и предложения от агенциите за тези места не липсват и сега. Например транспорт, 2 нощувки със закуски и вечери, включително празнична, в Нишка баня, Сърбия струват около 170 лв., в Бела Паланка се предлага оферта от 135 лв. с неограничена консумация на напитки. В сръбската столица Белград може да посрещнем 2020 г. на цени от около 350 лв. Македония не отстъпва по цени като за там вече оферти под 200 лв. не се откриват.

Съседна Гърция остава сред любимите ни дестинации за празниците, а там също има приемливи за новогодишната вечер цени. Офертите започват от около 300 лв., като могат да стигнат и до над 600 лв.,  в зависимост от категорията на хотела, които сте избрали.