Напрежение в работата? Съвети за разпускане.

3
218
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Ежедневието ни е изпълнено с напрегнати часове и минути. И на работното място, и у дома. Днес ще си поговорим за това как работният ни ден да премине по-добре.

Статия – Стрес в работата – Изображение от energepic.com , публикувано в Pexels

По една или друга причина обикновено на работа е трудно човек да се отпусне. Най-честите причини са в постоянно изнервени и зле настроени работодатели, правещи забележки за най-дребните неща, които дори може би не ви влизат в задълженията. Истина е, че да си собственик на бизнес не е лесно. Но това не ги оправдава, защото все пак вие не сте виновни, ако си вършите работата както трябва и сте коректни към тях и задълженията си. Сложно е да се поддържа бизнес и да се управляват кадри, продажби, плащания и куп неща, които другите не разбират, инвестиции, кредити за инвестиции или обороти и заплати. „Шефовете“ имат и личен живот. Той обикновено остава на по-заден план, което е неправилно, но….

По същия начин вие не трябва да вкарвате вашите проблеми в работата, защото със сигурност ще навредят и на вас, и на колектива или ръководството… Не е изключено да се отразят негативно на заплатата ви, а понякога – и на личния ви живот. Няма как да се справим с всичко…

И все пак, запазете спокойствие, отдайте се на работата, за която сте наети. По този начин няма да вредите на самите себе си и на колегите.

Опитайте се да спазите няколко семпли правила, които биха облекчили много работното ви ежедневие и стресовете.

Не приемайте проблемните ситуации в работата лично

Проблемите на работното място обикновено се пораждат от характерите на хората и възгледите им за действителността. Така е не само на работа, но и навсякъде около вас, дори когато се разхождате по улиците. Всеки човек е различен, със собствено възпитание. Той сам изгражда представата си така, както смята за добре, независимо дали е прав или не. Няма как всичко да се случва по определен начин или точно според вашите разбирания. Работата трябва да се върши, всичко останало покрай нея оставяйте на заден план.

Разочарования

Вместо да се разочаровате, просто обмислете как и какво не трябва да предприемате. Направете го за себе си и се постарайте да сте по-добри. Понякога се разочароваме просто защото не сме като околните. Преценявайте дали правилно сте възприели предизвикателството, което се е появило по време на работа.

Опитвайте се да не се заслушвате кой какво мисли или говори за вас. Отдайте се на задълженията си, постарайте се да свършите това, за което сте там. Ако някой от работодателите ви няма добро мнение за вас и ви „търси цаката“, продължете да работите както трябва. Когато някой е решил да ви уволни, конфликтите и скандалите няма да помогнат. А ако работодател ви санкционира и не ви плати договореното възнаграждение, няма полза от саморазправа. В повечето случаи това накланя везните в обратна посока и вие ще излезете виновен. Тръгнете си спокойни, подайте жалба в Инспекцията по труда. Ако имате трудов договор, проверката ще установи истината, независимо дали ви плащат в брой или чрез банков превод. Дори и липсата на трудов договор няма да помогне на некоректния работодател. Не се впрягайте и се опитайте да прецените внимателно и спокойно ситуацията.

Като цяло, лесно бихте определили границите в поведението си към колегите, но най-вече в отношението към вашите началници, както и тяхното към вас.

Релаксирайте в свободното си време, бъдете по-всеотдайни в работата си.

Всеки е попадал в напрегнати ситуации, в които се работи извънредно за приключване на срочна задача. Това обикновено води до проблеми в голям процент от случаите. Забавете темпото, почивайте си и ще видите как по-лесно и по-бързо ще разрешите проблемите, дори ако се наложи да увеличите с малко срока. Така ще можете да се съсредоточите в по-спокойна атмосфера, а не да бъдете под постоянно напрежение и в бързината да допуснете грешки.

Почивката на мозъка, дори и да не спите, е много важна за по-добра концентрация. Препоръчват се леки умствени упражнения за стимул на мозъчната дейност.

Не всичко можете да правите или да промените

Вие не сте робот, а човешко същество. Този факт няма как да се промени. Често възникват неочаквани проблеми, които трябва да се решават на място. Това са неща, които не могат да се предвидят на сто процента. Важно е крайният резултат да е това, което е било замислено, и всичко да е извършено както трябва. Дори новият автомобил от автокъщата не е перфектен, но вие все пак го купувате, защото го приемате такъв, какъвто ви е харесал. Тоест ще приемете съответно и недостатъците му.

Това са просто примери, с които да ви подскажем, че трябва да приемате някои факти такива, каквито са, и… да продължите нататък. Всичко това е част от промяна или дори ъпгрейд към по-добро.

Времето и графикът ни

Ако до сега са ви казвали, че най-скъпото и важното са парите и скъпоценностите, истинските бизнесмени ще ви обяснят, че всъщност истинското най-скъпо нещо в цялата вселена е времето. То е мерна и дори парична единица за всичко, което виждате и в което живеете. Времето е нещо, което не можете да върнете. Не можете да вземете ресто от оставащото време. Нещо, което е било сторено, не може да се промени ( или поне на този етап в съществуването ни е така, докато не измислят машина на времето ).

Времето ви е ценно и когато сте на работното място трябва да го организирате максимално добре, за да бъдете продуктивни.  Водете си бележки, записки на лист или в телефона. Така ще изразходвате по-малко енергия, защото вече знаете какво трябва да сторите.

Планирайте точно нещата, но имайте резервен план при непредвидени ситуации.

Например пътувате с автобус до работното си място и ставате от сън в определен час, за да хванете точно него. Но по някаква причина той не идва (през зимния период това често се случва) и… закъснявате. Това ще доведе до негативно натрупване на черни точки и с право. Защото вие сте си виновни, че не сте предвидили повече време за такава ситуация. Принципно е по-добре да отидете на работа по-рано, но ако живеете доста далеч (или в друго населено място), това всякак е трудно. По-добре е работното ви място по възможност да е близо до вас. Така ще се сдобиете с повече свободно време, което можете да отделите за вас, семейството, почивка или друго занимание, дори и за разходка. Ако такава възможност няма, се придържайте към резервните варианти, с цел винаги да успеете навреме.

Намерете си развлечения за кратките почивки на работното място

В случай, че имате възможност, в почивките се занимавайте с нещо позитивно, за да „гасите огъня“. Например, посетете тази забавна страница на Funzimo, в която можете да прочетете интересни неща, които да повишат настроението ви. Можете да си качите успокояваща музика, която да слушате в кратките минути на отдих или т.н. „фас паузи“, да гледате забавни клипчета в YouTube…

В случай, че вече не намирате удовлетворение от работата си, може би е време да я смените за по-добра. Ако след много размисли сте решили да направите тази стъпка, заповядайте ТУК. Регистрирайте се, подгответе си актуално CV със снимка и валиден телефонен номер, прикачете го в профила си и кандидатствайте за работа.

Намерете по-доброто още сега при нас!