Важно ли е мотивационното писмо?

1
191
Добави коментар
prodavalnik.top
prodavalnik.top

Важно ли е мотивационното писмо, за какво служи и как да го напишем правилно?

Отговорът на въпроса от темата е – да.

Това е вашия предварителен отговор на въпроса – „Защо смятате, че трябва да назначим вас на тази позиция?“

Тоест, важно е, това е моментът в който можете да направите кратка презентация, да покажете мотивация в писмен вид, преди интервюто ви. Тези кратки редове, могат всъщност да ви помогнат. Макар, че все още нито всички компании са свикнали да ги четат, нито всички кандидати са свикнали да пишат подобно нещо. Зависи и от позициите, вероятно има такива за които кандидатите не са с дар слово за да напишат, това което биха казали на глас по-добре. По написаното в т.нар. „мотивационно писмо“ може да имате по-голям шанс да ви повикат на интервю. В момента безработицата не е никак малка, липсата на кадри е също огромна, поради източването им в чужбина, докато в България все повече младежи предпочитат да кандидатстват, което е по-лесното за „минаване“, вместо това което искат ( ако изобщо има такова ). Поради тази причина има и претъпкване от ненужни кадри в секторите например на туризма, ресторантьорство, дизайн, икономика, бизнес дело, езиков сектор с работни позиции за английски и някои други сектори. Така че успехът да се явите на интервю е освен чудо, но и цяла една извоювана битка.

Другата важна причина е че повечето автобиографии изглеждат сходно и е трудно да го грабне човек при разглеждането им за да бъде направен избор. Ето защо това допълнение е добра опция да спечелите бъдещия си работодател, още преди да ви е видял.

Как да го напишем привлекателно?

Можете да потърсите примерни мотивационни писма и в интернет, има доста примери, които биха ви поднесли идея и вдъхновение.

Разгледайте внимателно обявата за работа и какви са изискванията, както и описанието на длъжността за която ще кандидатствате. Това е възможността ви за кратка реклама преди да ви повикат. Убедете ги че вие сте правилният кадър, че можете и че имате желание и ентусиазъм. Кажете какви са вашите умения в сферата свързани с кандидатурата ви, като добавите и някое допълнително умение, което смятате, че би могло да е от полза. Не акцентирайте върху самите вас, а върху това с какво вашите умения и знания, биха допринесли за по-добра работа във фирмата на позицията и с какво бихте могли да сте полезни за решаване на проблеми например. Покажете знания свързани със сферата и желание за развитие и придобиване на нови знания. Дайте и кратки примери или ако имате онлайн портфолио лин към него, с което да докажете възможностите си и вашите постижения.

В този текст не споменавайте никъде за заплати, защото това би демотивирало вашия бъдещ работодател, няма смисъл на този етап, а и няма да ви отговорят.

Кога и как се изпраща ?

В сайт за обяви за работа, като Jobs Help BG когато посетите дадена обява и натиснете  „Кандидатствай“, на отворената нова страница, има поле със заглавие „Съобщение / мотивационно писмо до компанията“. Тук можете да напишете в полето мотивационното писмо, след което натиснете „Кандидатствай“. То ще се изпрати мигновено заедно със вашето CV.

Ако случайно сте забравили, да напишете мотивационно писмо, върнете се в обявата, най-долу освен бутона за кандидатстване, до него има и бутон „Съобщение“, след натискане ще се отвори малък прозорец, в който можете да напишете вашето мотивационно писмо. Накрая не забравяйте да се представите, за да знаят към кое CV да го добавят, след като получат и писмото ви.

Допълнителни съвети

Бъдете стриктни и не прекалявайте със информацията. Около 300 до 700 думи са повече от достатъчни;
Не засягайте по никакъв начин тема за заплата, отпуски и т.н.;
Насочете вниманието към уменията, с какво можете да сте полезни, както и проблемите, които ще успеете да решите.

Обяви за работа – Jobs Help Bg – Jobs.bg – zaplata.bg

Регистрирайте се сега в най-иновативният уебсайт за обяви за работа в България – JobsHelp-BG.com. Регистрацията е бърза и лесна, качете автобиография, потърсете желана позиция и кандидатствайте!

 

За автора

Портал 7

https://portal7.info/

Tags: jobs bg, jobs.bg zaplata bg, obqwi za rabota, rabota, zaplata, zaplata.bg, как да направим, как да пишем, кандидат, кандидатствайте, кандидатстване, кандидатстване за работа, мотивационно писмо, обяви за работа, примери

Continue Reading