Биткойн е най-добрият инвестиционен актив на десетилетието!

1
196
Добави коментар
cryptalaxy
cryptalaxy

Биткойнът има своите изнервящи периоди от време за инвеститорите, но през последното десетилетие той е един от най-добрите инвестиционни активи. Изявявайки се като „черен лебед“, BTC достигна изключителни нива.

Биткойн стана „Уайлд кард“ за личните финанси

Придобиването на BTC на стойност 1 долар през 2010 г. би довело до над 90 000 долара днес, дори след корекцията от пиковите цени.

BAML has a list of best/worst asset classes of the decade:* Best: Bitcoin $1 in 2010 = $90,026 today* Worst: Myanmar Kyat $1 in 2010 = $0.004 (spot) today.* (For comparison: US equities $1 in 2010 = $3.46 today)— Carl Quintanilla (@carlquintanilla) December 13, 2019

За сравнение, дори след изключително успешно десетилетие за акциите, $1 инвестиран в големи индекси на акции в САЩ, щеше да достигне 3,46 долара.

Разбира се, не всеки може да продава на върхови цени, а борсовите индекси са исторически по-малко променливи и по-ликвидни. Но биткойнът е основен фактор при личните финанси, помогна на малките инвеститори да изградят състояние, когато те бяха изправени пред рисковите пазари и застоялите реални приходи.

BTC измести икономическия риск в глобален мащаб

Инвестициите в Биткойн не се ограничават само до хора в САЩ. Те предизвикаха бум в Корея и други азиатски страни. Сравнително застоялата възвръщаемост на акциите накара купувачите да приемат криптовалутите, преминавайки извън BTC и в зоната на много по-рискови активи.

Възможно е други класове активи да са достигнали значителен ръст в номинално изражение през последното десетилетие. Годините след 2009 г. дойдоха със значително количествено облекчение, което даде тласък на оценката на активите. Обвиненията за „балон“ бяха споменати многократно, но те бяха споменавани за множество класове активи – от недвижими имоти до оценки на акции.

Следващото десетилетие може да пристигне с малко по-бавен растеж, но повечето показатели сочат избягване на рецесия през 2020 г. BTC досега не се е сблъсквал с рецесия и съществува в среда на инвестиции.

Що се отнася до BTC, славата му пристига в общи линии в края на десетилетието, като той набра инерция след 2016 г. и достигна до върха си през 2017 г.

Оттогава насам, въпреки корекцията, биткойн екосистемата се разраства и се установява присъствието му като актив. С основните фючърсни пазари и борсово търгувани продукти в Европа, BTC започва да изглежда по-малко като интернет мемe и по-скоро като клас актив, който може да се конкурира с основните пазари.

Въпреки сривовете, Биткойн отчита по-високи ниски нива всяка година, като най-накрая придобива достатъчно ликвидност и подкрепа от фючърсните пазари, за да премине през периоди на относителна стабилност.

BTC също изгради бизнес около дейностите по добив, използвайки резервната хидроелектрическа енергия, за да изгради по същество нов тип стойност. Декември 2019 г. се счита за края на десетилетието за биткойн, поне от началото на неговата търговия. BTC се търгува на нива около $ 6735.44 -0.03%, при забавяне на обемите преди празниците.

Източник